Плевнелиев: Необходими са спешни промени в закона за средното образование

публикувано на 16.09.2013 г. | Категория: ОбществоЗа спешни промени в закона за средното професионално образование призова днес в първия учебен ден от Чирпан президентът Росен Плевнелиев.

Като гост на местната професионална гимназия по селско стопанство държавният глава напомни че на практика няма сериозни разногласия межуд политическите формации по изготвения проектозакон.

"Има обществен консенсус, има немалко подготвени текстове и варианти, просто трябва да се доведе докрай. Всеки стаж и практика са полезни за младите, защото така те ще формират своята позиция и ще носят отговорност за своя избор", каза държавният глава. Само по този начин и бизнеса и малките и средни предприятия и фермерите ще видят перспективата за развитие- когато получават адекватни кадри, каза още Росен Плевнелиев.

В словото си пред строя на близо 400-те бъдещи механизатори и специалисти по лозаро- винарство той настоя, че „дуалната система на образование е без алтернатива, както и връщането на професионалните гимназии и техникуми.”

Близо час и половина продължи кръглата маса, посветена на професионалното образование и практическото обучение, организирана и проведена в чирпанското школо по настояване на президента. Участие в нея взеха бизнеспартньори на гимназията.

Преди това Росен Плевнелиев се запозна материално-техническата база на гимназията, която съществува от 72 години и обучението някога там е започнало с две крави и два бивола, дарени от местната общественост.

В отговор на журналистически въпроси, свързани с актуалната общестевно политическа обстановка у нас държавният глава заяви, че е възможен е вариант за трайна дестабилизация на държавата.

„При положение че през 2013 година имаме трето правителство, имахме парламентарна криза, продължава да имаме в момента и много сериозна политическа криза, която не се решава. А имахме и две вълни на протести: тези от февруари и тези от юни. За да можем да решим проблемите – трябва да ги посочим. Намираме се в период на сериозна нестабилност и политическа криза.Как ще се реши този проблем за мен към момента е все още отворен въпрос! „Това че свалих доверието си от правителството не означава че не работя с него. Напротив. Ние споделяме общи позиции и приоритети по много въпроси. Аз съм последният човек, който ще блокира който и да е позитивен процес в държавата!””, подчерта Плевнелиев.

По инициатива на президента утре в София ще се проведе дебат под наслов „Диалог с гражданите”, на който като домакин е поканил както протестиращи и искащи оставката му така и протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски.

„Нека да дойдат. Техният глас ще бъде чут. Темата е икономика, монополи, олигархия, корупция и как могат да бъдат разградени. Ще чуем всеки. Като президент също ще кажа своето мнение.”, настоя държавният глава.

Росен Плевнелиев отказа да коментира предложенията за промени в Изборния кодекс, като се оправда, че дебатът в тази област не бил добре структуриран.

„Хиляди са предложенията. Крайно време е да се случи в българското законодателство всеки проектозакон да бъде изваден публично и да се направи предварителна преценка за неговото въздействие. Това е в правилата на парламента. Защо трябва всеки ден да излиза от тук - от там за нещо под масата? Само защото не спазваме елементарните правила на ЕС- искаш ли да промениш закон, кажи на хората какво ще променящ, дай им време да го чуят. Спазвайте собствените си правила. Направете Изборния кодекс с оценка на въздействието! Не пускайте през медиите слухове и не влизайте във филм...” каза още той.

На изпроводяк колективът на професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан подари на президента бутилка каберне-совиньон, направено от възпитаниците на школото миналата есен, а кметът на общината Кичка Петкова му връчи картината „Дървото живото”, нарисувана от Никола Манев.

 

Дамян Христов

 

 

Други новини

Продължават творческите срещи на...

    Творческа среща под надслов „Игри- рисунки- забавления“ събра на една сцената талантливи старозагорци. Събитието се...

Пет години затвор за грабеж

Окръжен съд – Стара Загора призна за виновен и осъди на пет години затвор мъж, извършил грабеж на възрастна жена.   Извършителят е...

Външното оценяване след Х клас няма...

Външното оценяване след Х клас няма как да бъде отменено, става ясно от прессъобщение на образователното...

Изложба, представяща Постпандемичен...

  В старозагорската зала „Байер“ снощи беше открита изложбата „Постпандемичен романтизъм“ на талантливия художник...

ИТ специалисти разказаха за пътя към...

  Интересни разкази за пътя към успеха в ИТ технологиите и съвети към бъдещите специалисти в тази област чуха днес ученици от...

Стартира пролетната обработка против...

  Утре, 14 май, стартира пролетната обработка на тревните площи против кърлежи в община Стара Загора. Тя ще започне в 20,00 часа с...

Отличиха млади журналисти в Стара...

При голям интерес премина третото издание на Националния журналистически конкурс за ученици "Гео Милев" в Стара Загора. Той бе...

НЗОК спира заплащането на хартиени...

НЗОК спира заплащането на хартиени рецепти след 1 юни, минава се само на електронни. Това припомниха от Националната...

Откриват гостуваа изложба в РИМ Стара...

На 18 май /вторник/ 2021 г. от 17:30 ч. на IV експозиционно ниво в РИМ-Стара Загора ще се открие гостуваща изложба „Варна – царицата на Черно...

Тази година Стара Загора отново ще се...

Тази година Стара Загора отново ще се превърне в студентската спортна столица на България       Тракийски университет е...

Изцяло български джаз на деветия Джаз...

      Международният фестивал Джаз форум, част от културния календар на Община Стара Загора, посреща деветото си издание на 10...

24 май – Ден на светите братя Кирил и...

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската...