П. Геренова: Местният омбудсман е полезен, не досаден коректив

публикувано на 18.11.2011 г. | Категория: Интервю


Разговор за ролята, моженето, работата, усилията, необходимостта и идеите на местния обществен посредник – омбудсмана в община Стара Загора.

Тази длъжност от 26 февруари заема г-жа Павлина Геренова, след избор на Общински съвет Стара Загора. Местният посредник е с мандат 4 години, такива в България има в 22 общини.

 

Павлина Геренова е родена на 19.09. 1972 година в Стара Загора. Завършила е политология в СУ, предстои и дипломиране по психология в Пловдивския университет.

 

Как се справяш близо две години като местен обществен посредник, г-жо Геренова?

Много се старая. Страшно трудно влиза тази институция в България. Миналата година в световен мащаб се отбелязаха 200 години от избирането на първия омбудсман. 200 години хората са свикнали в европейския свят с тази институция. В България местните обществени посредници работят от 2003 година. Проблемите са двузначни: от една страна хората трудно разбират с какво точно се занимава омбудсмана, още по-малко с какво точно се занимава местния омбудсман. Много често хората идват при нас с големи надежди, с големи очаквания, с преписки, минали през всякакви институции – съдебни, на министерско ниво, през президента и очакваха проблемите им, нерешени в продължение на толкова много години, да се разрешат в Стара Загора от местния обществен посредник. Това е невъзможно.

Доказано е и от практиката си разбрах, че местният обществен посредник има най-голям ефект тогава, когато се захваща с проблем, който възниква в момента. Имаме случаи, когато такъв се констатира в началото и при добра воля от страна на потърпевшия, местния обществен посредник и институцията, той се решава.

От другата страна са институциите. Те продължават да мислят, че местният обществен посредник е някакъв контрольор, някакво лице, което им държи сметка какво правят и едва ли не иска да им диктува политиката и начина на работа. Това не е така – ние сме независим наблюдател. Ние сме един полезен коректив, а не досаден коректив.

 

Използват ли държавните и общински администрации омбудсмана в Стара Загора?

Интересно е, че представители от по-ниско и средно ниво в местните администрации търсят обществения посредник. Бих апелирала към всички ръководители на местни институции, не само община разбира се, а и всички регионални подразделения на държавни институции, да ползват услугите и помощта на омбудсмана. Когато бях избрана заявих, че ще бъда партньор, както на гражданите, така и на институциите. До този момент съм много повече партньор на гражданите, отколкото на институциите.

 

Имаш ли по-големи очаквания от новата общинска администрация?

Аз много вярвам, че кметът, г-н Живко Тодоров, ще партнира с мен, защото ние работихме добре във времето, когато той беше депутат. Изключително много ми харесва неформалния му начин на мислене. Той ме е търсил в негов приемен ден, в неделя, и сме се занимавали с въпрос на гражданин в почивния ден. Това ме впечатли. Ограничаването в рамките на работния ден, в рамките на това, аз какво точно мога да направя и нито един поглед в страни, не е добър подход.

Разчитам, че ще работим добре заедно.

 

Най-големия ти успех през тези години, с кои случаи се гордееш?

Има случаи, които сме решавали за 10 минути по телефона. Майка на дете с увреждане, която не получаваше интеграционни добавки, касаеше се за пропуск на институцията, не преднамерено действие. След разговор по телефона с дирекция “Социално подпомагане” този дребен пропуск беше решен за един следобед. В други от случаите е било необходимо повече убеждаване – премахване на незаконни гаражни клетки, корекция в начина на движение на МПС.

Гордея се, когато администрацията дълго време затворена за някакъв случай, се съгласи да изслуша гражданина и да вникне в проблема му.

Ще ми се администрацията да бъде по-сърдечна и по-ентусиазирана, когато решава проблемите на хората. В много от случаите на чиновника просто не му се занимава.

 

Местният обществен посредник среща ли по пътя си затворени врати?

Да. Имам препоръки, които за мен са важни, и които не са приети до този момент. В годишния си доклад, който готвя в момента и ще депозирам в Общински съвет и пред кмета до края на годината, ще отбележа всички. Те касаят разширяване функциите на дейността на отдел “Проекти и програми” в община Стара Загора. Моя голяма мечта е в Стара Загора да се направи приют за бедни. Тази идея не стигна до никъде с предишната администрация. Имах едно положително становище от комисията по социални въпроси в ОбС и до там спряха нещата. Осъществяването на тази идея не е толкова скъпо, необходимо е благоустрояване в минимална степен на една общинска сграда, която да влиза в експлоатация през зимните месеци.

Върнати са няколко мои идеи за облекчаване на административни процедури от предишната администрация. Например - предложение администрацията да влезе в ролята, която и дава Закона за управление на етажната собственост. Страшно много са проблемите там, а хората разчитат на този закон. Идват възрастни хора с течащи покриви, които не могат да задействат домоуправител или съседи, за да отстранят проблема. В такива случаи кметът може да влезе в своите правомощия, да отправя предупреждения, дори закона му дава възможност да наложи и глоби на хората, които не спазват задълженията си по Закона за етажната собственост.

Над 90 % от кандидатите за кметове на тези местни избори в Стара Загора обещаха да се справят с лошото състояние на междублоковите пространства.

Ще дам пример за добри практики в две общини, Бургас и Пазарджик. Общината организира свой собствен проект, по който могат да кандидатстват представители на етажна собственост - домоуправители, физически и юридически лица, и да благоустрояват с общи усилия предблокови и междублокови пространства. Общината отделя бюджет, хората кандидатват със свои проекти. Общината осигурява материалите, а хората участват с труда си.

При такова партньорство се оказва, че после гражданите много пазят това, което сами са направили. В Бургас дори в края на всяка година има състезание и кметът награждава лично спечелилите.

В общините Бургас и Пазарджик има отлично взаимодействие с местния обществен посредник. Когато има отворен комуникационен канал на взаимодействие между хората и местната власт, усилията се оценят и гражданите се отплащат на изборите.

Когато започнах активно да работя се оказа, едва ли не, че чиновниците не обичат омбудсмана, защото той дава идеи, а за тях те означават допълнителна работа.

 

С кого работиш най-добре?

Страшно добре работя с медиите, може би защото съм била и журналист. Те помагат за популяризиране на дейността ми. Към тях съм се обръщала като последна възможност за помощ, за да стигна до решение. С неправителствения сектор също: със сдружение “Свят без граници” по няколко проекта, с “Болкан асист”, с младежки съюз “Инициатива” и много други.

 

Какво би те мотивирало след година и половина да пожелаеш втори мандат?

Ако в началото на 2013-та година се чувствам така, както се чувствах в началото на 2009-та ще поискам втори мандат. Със същия оптимизъм, надежда и ентусиазъм.

И, дай боже, с реализирани идеи.

Аз наистина вярвам, че г-н Живко Тодоров ще устои на естествената мудност на администрацията да се съпротивлява и ще продължи с бързото темпо, което наложи още в първия си работен ден. Забелязва се, че в града има дух, който Стара Загора заслужава.

 

Други новини

Урологът д-р Емил Петков: Уголемената...

Д-р Емил Петков е специалист уролог в сектор „Урология“ към Хирургична клиника на Болница „Тракия“. Един от честите въпроси,...

Петър Хубчев: Първа цел е всички да са...

Старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев говори пред медиите минути преди старта на зимната подоготовка на отбора. Вижте какво...

Хубчев: Не се притеснявам за...

Старши треньорът на "Берое" изказа своето мнение пред официалния сайт на клуба по повод информациите, че двама играчи на "зелените" не са...

Петър Хубчев: Развиваме се и като...

Традиционно в края на годината beroe.bg дава думата на старши треньора. В снощния брой на седмичното обзорно предаване #СВЕТЪТеБЕРОЕ Петър...

Пламен Липенски: Доволни сме от...

Кондиционният треньор на „Берое“ Пламен Липенски говори пред камерата на beroe.tv ден преди началото на първенството в „А“...

Фестивалът Златната липа 2014 предлага...

Людмила Дакова, кинокритик и председател на журито на Международния фестивал за модерно европейско кино „Златната липа” 2014...

Апкарян: Важна е битката

Ден преди шампионатния двубой срещу „Черноморец“ (Бургас) екипът на beroe.bg разговаря с помощник-треньора на „Берое“ Левон...

Проф. Иван Станков: 52 университета са...

Проф.д-р Иван Станков е роден през 1948 г. в село Ружица, област Ямбол. Завършил е Селскостопанска академия в София със специалност...

Липенски: Можем да спечелим

- Г-н Липенски, мачът идва едва три дни след последния такъв срещу "Лудогорец". Възстановен ли е отборът? - По отношение на...

Левон Апкарян: Имаме сили за победа

Левон Апкарян: Имаме сили за победа - Г-н Апкарян, "Берое" се върна към победите. Какво е настроението в отбора? - Определено е много добро....

Иво Папазов - Ибряма: Виртуозът от...

Световноизвестният кларнетист не се вижда край белия роял до парламента, за музиката трябвало отворено сърце, а не душа изпълнена с...

Петър Хубчев: Предстои ни мач за...

Преди мача за Суперкупата на България в специално интервю за клубната телевизия разговаряхме със старши треньора на “Берое”...