Warning: session_start() [function.session-start]: open(/tmp/sess_0f3bb6f2958774a3830b2e160fd92f7f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/stznewsb/public_html/details.php on line 2

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/stznewsb/public_html/details.php:2) in /home/stznewsb/public_html/details.php on line 2
Любовен елексир представя Държавна опера Стара Загора - stznews.bg

Любовен елексир представя Държавна опера Стара Загора

публикувано на 06.02.2014 г. | Категория: Общество


На 11 февруари от 19 часа Държавна опера-Стара Загора ще представи „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети, възстановена постановка от 2008 г. на режисьора Нина Найденова, сценография и костюми -Мария Диманова, хореография- Боряна Сечанова. Участват солистите със световна кариера Илина Михайлова и Деян Вачков, както и любимците на старозагорската публика Анна Дитри, Георги Динев, Иван Кабамитов и др., солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Красимир Къшев.

Любов, ревност, страст, щастие, тъга и още много, много интересни моменти ще се развият пред очите ви в тази красива постановка на Държавна опера-Стара Загора.

Ето как разказва своето решение на спектакъла режисьорът Нина Найденова:

„Рекламата е като пътеводител в живота, наставник, второ наше Аз. Ако се замислим, ще видим, че волята ни, като че ли изцяло е подвластна на „рекламното изкушение” и ние просто забравяме да разсъждаваме и се оставяме То да ни владее. Някак е по-лесно и бързо. Удобно ни е.Общуваме с нея, чрез нея – Рекламата. И става „чудо” – проблемите ни изчезват. Нямаме такива с храносмилането, с петната по дрехите, със забременяването, с простата и някак си неусетно ставаме Супермени, Супермайки, Суперкрасавици и все супер, супер, супер…. Дали е така, обаче?Въпросите на представлението са: Как и колко оставяме „рекламното послание” да нахлуе в живота ни и да определя, изразява и провокира нашите чувства, да направлява мисълта ни?Посланието на представлението:Кажи „Обичам те!”, прошепни го…..върни романтиката в чувствата…., бъди смел да признаеш любовта си винаги и по всяко време. Това те прави щастлив!И всичко това разбира се поднасяме в представлението с много хумор и комични ситуации“.

За гост-солистите:

Илина Михайлова /сопран/. Родена във Варна, тя завършва НУИ "Добри Христов" със специалност пиано и оперно пеене. Веднага след това постъпва в НМА "Панчо Владигеров" в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова. През 2002 печели първи награди на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София. След дипломирането си продължава образованието си в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Фиордилиджи от "Така правят всички" и Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт, Дидона от "Дидона и Еней" на Х. Пърсел, Мюзета от "Бохеми на Пучини, Норина от "Дон Паскуале", Мария от "Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и др.В Милано дебютира в ролята на Фьордилиджи /”Така правят всички” от Моцарт/ и Церлина /”Дон Жуан” от Моцарт/, както и в ролята на Дидона /”Дидона и Еней” от Пърсел/. Следват ролите на Мюзета /”Бохеми” от Пучини/ на Пучиниевия Фестивал “Торе дел Лаго”, на Мария /”Дъщерята на полка-Доницети/. Пее в оперните театри Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. През 2012 дебютира в Софийска Опера в ролята на Адина /”Любовен еликсир”-Доницети/, а през този сезон – в ролите на Виолета от операта „Травиата” и Джилда от операта „Риголето” в Пловдивската и Варненската опери.

Деян Вачков /бас/ е роден в София през 1979 година. Средното си образование завършва в 164та испанска гимназия “Мигел де Сервантес”, след което през 1997 е приет в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф.Константин Карапетров и проф.Недялко Недялков. През 2001 година спечелва наградата “Верди” на международния конкурс “Белведере” във Виена, а малко по-късно – двугодишна стипендия за специализация към Миланската Ла Скала където има възможността да работи вокална техника и интерпретация с имена като Лейла Генчер, Луиджи Алва, Лучана Серра и Тереза Берганца. През този период печели първата и специална награда “Ариго Бойто” на международния конкурс “Ирис Адами Корадети” в Падуа. Младият певец има вече над 30 главни басови роли. Работил е с известни диригенти и режисьори като Рикардо Мути, Лорин Маазел, Рикардо Шайи, Даниел Орен, Гари Бертини, Даниеле Абадо, Никола Луизоти, Франко Дзефирели, Уго де Ана, Пиерлуиджи Пиералли. Наричат Деян Вачков „новия Борис Христов” на България. Шлифова гласа си в Академията за млади певци на знаменитата „Ла Скала“. Пее в спектакли в Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Клагенфурт, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид. Сред предстоящите ангажименти на певеца за 2013 г. са участия в религиозната кантата „Стабат Матер“ на чешкия композитор Антонин Дворжак в Москва и гостуване в знаменитата концертна зала „Музикферайн“ във Виена.

Още:

Георги Динев – артист-солист на Държавна опера-Стара Загора. Роден е в гр. Ямбол на 20 октомври 1972 година. През 1997 завършва НАТФИЗ ”Кр. Сарафов”, специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов. Изучава пеене от 1998, като частен ученик на доц. Констанца Вачкова. През 1998 е приет в НМА ”П. Владигеров” специалност – Музикално-сценична режисура, която завършва през 2003 година. Лауреат е на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти ”Мими Балканска”. Започва изявите си на професионална сцена още като студент в НАТФИЗ - неговият дебют е на сцената на ДМТ ”Ст. Македонски” през 1995 в ролята на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев. Приет е за солист на театъра, на сцената на който се изявява до месец юли 2000 година. През 2001,2002 и 2003 участва в над 80 концерта и спектакли в Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Дания.

От 2003 досега е солист на Държавна опера Стара Загора.В репертоара му са ролите: Макдъф - „Макбет”, Алфред - „Травиата” от Верди; Горо и Пинкертон - „Мадам Бътерфлай”, Родолфо - ”Бохеми”, Панг и Понг - ”Турандот” от Пучини; Неморино - „Любовен еликсир”, Артуро - ”Лучия ди Ламермур” от Доницети; Дон Отавио - „Дон Жуан”, Дон Базилио и Дон Курцио - ”Сватбата на Фигаро”, Моностатос - ”Вълшебната флейта” от Моцарт; Бони - „Царицата на чардаша”, Тони - ”Принцесата на цирка” от Калман; Отокар - „Цигански барон”, Алфред - „Прилепът” от Щраус - син; Калхас и Менелай - „Хубавата Елена” от Офенбах; Бебс - „Лелята на Чарли” от Фелцман” и др.Режисьор е на концертния спектакъл „Фантомите на операта“, поставен на 5 октомври 2013 в Държавна опера - Стара Загора.Георги Динев се изявява на сцените на всички оперни и оперетни театри в България, както и на концертните подиуми. В момента се дипломира в специалността Арт-мениджмънт в АМТИИ - Пловдив.

Анна Дитри е солист на Държавна Опера Стара Загора (от 2010г). Завършва цигулка и пеене в музикално училище в Полша и класа на Калуди Калудов по класическо пеене в НБУ в София. Започва своята кариера, участвайки в състав за барокова музика „Студио 27” и в „Схола Канторум Познаниенсис”. Дебютира през 2005 в операта на Хендел „Юлий Цезар” с ролята на Корнелия. През 2009-2010 е солистка на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив. Има участия в много международни фестивали като „Вива ил канто”, „Опера опен - Варшава”, „Лятна Градина на Изкуствата”, „Вечери при Телеман”, „Банско Фест” и други. Най-значимите й изяви са: концерт по време на аудиенция на папа Йоан Павел II във Ватикана (2004г), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006г), концерт в зала „Далас” (Румъния, 2008г), концерти с Шуменска, Плевенска и Видинска филхармонии, концерти във Виена и в Братислава (март 2010, 2011г). През февруари 2010г открива Годината на Шопен в България с цикъл от песни на Фредерик Шопен. В репертоара си има следните роли из оперите на Пучини: Тоска („Тоска”), Мими („Бохеми”), Лиу („Турандот”), Верди: Елизабет („Дон Карло”), Леонора („Трубадур”), Бизе: Микаела („Кармен”), Моцарт: Графиня („Сватбата на Фигаро”), Донна Елвира („Дон Жуан”) и други.

Иван Кабамитов e роден в Асеновград. Завършва ДМА „Панчо Владигеров“ през 1997 год. , специализира в Академията за изкуство и култура „Борис Христов“ в Рим през 1999, а през 2005 е стипендиант в Академия „Киджана“, където завършва с Диплом ди Мерито при Ренато Брузон. През 2013 завършва и майсторски клас по френска камерна музика с преподаватели Еманюел Кордолиани и Никола Шено (Френски куртурен институт в България).

Иван Кабамитов дебютира във Варненска опера през 1996 в ролята на Гулиелмо от „Така правят всички жени“ от Моцарт. През следващите години прави ролите на Марсел в „ Бохеми“ – Театър Вигано в Рим, Жермон в „Травиата“ – Софийска опера и балет, участва в турнета в Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Норвегия, САЩ и др. в спектакли на „Трубадур“, „Бал с маски“, „Кармен“, „Макбет“, „Севилският бръснар“, „Аида“, „Дон Карлос“, „Лучия ди Ламермур“, „Мадам Бътерфлай“ и др. В годините между 2002 и 2005 участва във фестивалите „Софийско лято“, Софийски музикални седмици, „Аполония“ и Опероса“. Има множество записи в БНР на оперен и камерен репертоар, концерти в страната и чужбина, голяма част от които самостоятелни. През 2008 участва в постановките „Дон Кихот“ и „Mомичето от Златния запад“ в Софийската национална опера. От 2011 е солист в Държавна опера Стара Загора. Носител е на награди от международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ (2000), международен конкурс за оперни певци „Пълдин“ (2002), Сребърна купа от 25-я Международен фестивал на изкуството в Пхенян (2007). Основател и председател на фондация за изкуство и култура „ Огънят на Орфей“ (2007), член на УС на сдружение „ Борис Христов“ в Пловдив. Като преподавател води и организира майсторски класове по оперно пеене към Лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“ в Широка лъка и „Пролет в Стария град“, Пловдив. Работи с надарени деца от домове за деца, лишени от родителска грижа, където постига отлични резултати. Висока оценка получава и като камерен изпълнител.

 

Уляна Кьосева, Държавна опера-Стара Загора

 

Други новини

Броени дни до старта на Beerфестът 2022 в...

Beerфестът 2022 в Стара Загора вълнуващи дни, изпълнени с разнообразна музикална програма и качествено пиво – това очаква Стара Загора...

Временна светофарна уредба регулира...

Временна светофарна уредба регулира кръстовището на булевардите Руски и Ген. Столетов   До отстраняване на щети, нанесени от токов...

За 16-ти път курортното селище...

    Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ и тази година събра хиляди...

Културен афиш 29 август – 4 септември

Културен афиш 29 август – 4 септември   29 август, /понеделник/   Вълшебна библиотека. Програма „В страната на загадките”:...

На тържествена церемония се заклеха в...

    На Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ своята тържествена клетва положиха 28 военнослужещи от...

Село Дълбоки с нов временно...

    Общинският съвет в Стара Загора се събра на извънредно заседание днес за гласуване на две предложения. Поради лични причини,...

В 216 избирателни секции ще се гласува...

    Общо 216 секционни избирателни комисии ще бъдат ангажирани с провеждането на извънредния вот за избор на народни представители...

Общинският съвет на Стара Загора се...

    На 26 август, петък, от 9.00 часа, в зала „П. Р. Славейков“ на Общинска администрация ще се проведе извънредно заседание на...

Маестра Антонина Бонева и нейните...

  Концертът интеграл КАРТИНИТЕ НА РАХМАНИНОВ на 27 август на сцената на РБ „Захарий Княжески” На 27 август, от 19.00 часа в уютната...

До 17 септември се приемат заявленията...

    От 23 август до 17 септември (включително) избирателите могат да подадат заявление за гласуване по временна адресна регистрация....

Община Стара Загора стартира ремонт...

    Община Стара Загора стартира ремонтни дейности на четири спортни площадки и един физкултурен салон през новата учебна година....

Културен афиш 22 – 28 август 2022 г.

Културен афиш 22 – 28 август 2022 г.               22 август (понеделник)       Вълшебна библиотека. Програма „В...


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_0f3bb6f2958774a3830b2e160fd92f7f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0