Ески джамия все още не е предоставена на община Стара Загора

публикувано на 15.02.2012 г. | Категория: Общество


Музеят на религиите в Ески джамия все още не е прехвърлен за стопанисване и ползване на община Стара Загора, тъй като има решение на общинските съветници това да се случи под условие, съобщи днес кметът Живко Тодоров.

 

Той припомни, че в миналия мандат старейшините настояха министерството на културата да направи първо експозицията в молитвения салон, както и да разкрие две нови щатни бройки за екскурзовод и специалист в културния обект. За да стане прехвърлянето би трябвало да има ново гласуване, коментира градоначалникът.

 

От медиите той научил за претенциите на хасковското районно мюфтийство към сградата, която е обявена за паметник на културата от национално занчение още през 1927 година.

 

Актът за държавна собственост на Ески джамия е бил издаден през 2009 година от тогавашния областен управител Мария Нейкова, уточни бившият губернатор и настоящ първи зам.кмет Йордан Николов.

 

На пресконференция – отчет за миналата 2011 година председателят на старозагорския районен съд Росен Чиликов съобщи, че делото за собствеността на Ески джамия е било образувано и след това прекратено поради необходимостта да се гледа от състав на Старозагорския окръжен съд.

 

Причината за прехвърлянето е високата данъчна оценка на обекта. Само през миналата година по линия на оперативна програма „Регионално развитие” в превръщането на джамията в Музей на религиите бяха налети над 2,4 млн лв.

 

Според Чиликов от мюфтийството представили документи за собственост от началото на ХХ век, те оспорвали издадения преди 2 години нотариален акт за държавна собственост.

 

Ески джамия е на практика единствената оцеляла масивна сграда след опустошителния пожар в Града на липите през руско – турската освободителна война. За последно тя е била ползвана като молитвен дом в началото на 80-те години на миналия век, когато под претекст че има опасност от самострутване е съборено с помощта на танкове и бетеери минарето й.

 

При направените преди време археологически проучвания под молитвения салон бяха открити останки от средновековна православна черква и тракийско капище, това даде основание и за цялостната реконструкция и реставрация.

 

Все още матералите по казуса с Ески джамия не са постъпили при нас, в момента в който пристигнат ще образуваме дело, съобщи днес председателят на окръжния съд Тоньо Тонев.

 

В момента джамията е заключена и затворена за посещения, макар от началото на годината културното ведомство да е отпуснало обещаните две щатни бройки и дори един от специалистите вече е назначен, уточни директорът на старозагорския регионален исторически музей д-р Светла Димитрова.

 

 

Дамян Димитров

 

 

 

Други новини

Продължават творческите срещи на...

    Творческа среща под надслов „Игри- рисунки- забавления“ събра на една сцената талантливи старозагорци. Събитието се...

Пет години затвор за грабеж

Окръжен съд – Стара Загора призна за виновен и осъди на пет години затвор мъж, извършил грабеж на възрастна жена.   Извършителят е...

Външното оценяване след Х клас няма...

Външното оценяване след Х клас няма как да бъде отменено, става ясно от прессъобщение на образователното...

Изложба, представяща Постпандемичен...

  В старозагорската зала „Байер“ снощи беше открита изложбата „Постпандемичен романтизъм“ на талантливия художник...

ИТ специалисти разказаха за пътя към...

  Интересни разкази за пътя към успеха в ИТ технологиите и съвети към бъдещите специалисти в тази област чуха днес ученици от...

Стартира пролетната обработка против...

  Утре, 14 май, стартира пролетната обработка на тревните площи против кърлежи в община Стара Загора. Тя ще започне в 20,00 часа с...

Отличиха млади журналисти в Стара...

При голям интерес премина третото издание на Националния журналистически конкурс за ученици "Гео Милев" в Стара Загора. Той бе...

НЗОК спира заплащането на хартиени...

НЗОК спира заплащането на хартиени рецепти след 1 юни, минава се само на електронни. Това припомниха от Националната...

Откриват гостуваа изложба в РИМ Стара...

На 18 май /вторник/ 2021 г. от 17:30 ч. на IV експозиционно ниво в РИМ-Стара Загора ще се открие гостуваща изложба „Варна – царицата на Черно...

Тази година Стара Загора отново ще се...

Тази година Стара Загора отново ще се превърне в студентската спортна столица на България       Тракийски университет е...

Изцяло български джаз на деветия Джаз...

      Международният фестивал Джаз форум, част от културния календар на Община Стара Загора, посреща деветото си издание на 10...

24 май – Ден на светите братя Кирил и...

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската...