Енчо Енев пред вестник "Старозагорски новини"

публикувано на 19.09.2011 г. | Категория: Интервю


Енчо ЕНЕВ пред вестник "Старозагорски новини"

Енчо Енев е бивш зам. председател на Областния съвет на БСП Стара Загора. Напуснал е партията по собствено желание преди три години. Понастоящем се занимава с бизнес.

 

 

Г-н Енев, как Ви изглежда обстановката в Стара Загора на старта на предизборната кампания? Възможно ли е някой от кандидатите за кметове да спечели на първи тур? Ако не, кои според Вас са основните кандидати, които ще се борят на балотажа?

За Стара Загора мисля, че най-големи шансове има кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров, не само за това, че е млад и надежден, а и затова, че общо взето ГЕРБ продължава да държи рейтинг, който има от доста време, а това не е без значение. И аз смятам, че балотаж може и да има, но в края на краищата Живко Тодоров ще стане кмет на Стара Загора.

 

Смятате ли, че ГЕРБ печели от това, че коригира политиката си и заложи на един млад човек на 30 години? Добър или лош е този модел за Стара Загора?

Аз първо съм пристрастен, понеже съм приятел с бащата на Живко Тодоров, но искрено му желая успех, защото най-накрая трябва да дойде едно младо момче да управлява, което още не е намесено в никакви корупционни практики,

НЕ СА УСПЕЛИ ДА ГО ОЧЕРНЯТ ОТНИКЪДЕ. Живко е много интелигентно момче, което смятам, че ще оправдае надеждите на старозагорци. Той ще бъде честен и искрен към тях.

 

Да погледнем вляво, към партията, чийто член бяхте до преди три години. В посттоталитарната история за пръв път е налице прецедент - на настоящите избори като кандидат-кметове ще се явят двама номинирани от първичните партийни организации на БСП - Бойчо Биволарски и Дамян Георгиев. Не отива ли БСП разцепена на изборите?

БСП винаги е страдала от една такава политическа шизофрения, тъй като в нея имаше поне две течения, докато аз бях там - до преди 3 години. Сега разбирам, че даже вече има и трето течение.

БСП ОПРЕДЕЛЕНО Е РАЗЦЕПЕНА

Доколкото имам информация, някои твърдо ще гласуват за Дамян Георгиев, други вероятно ще гласуват за Бойчо Биволарски. Но това, което направиха, беше безпрецедентно в политическата практика - една и съща партия да номинира ляв и десен кандидат и накрая до такава степен да обърка собствените си членове и потенциални избиратели, че да се чудят какво да правят, а вероятно някои ще решат лесно въпроса, като изобщо не гласуват за никого.

 

Това според Вас означава, че има поне два центъра в БСП?

Мисля, че има и трети център на власт. Там винаги има едни скрит център на власт, който е от стари номенклатурни кадри, които дърпат конците от преди 10 ноември. Всъщност те докараха Бойчо Биволарски на този пост в БСП. Но този център, той е завоалиран, не се вижда. А видими центрове има поне два в ръководството на БСП в Стара Загора.

 

В общественото пространство се говори, че Дамян Георгиев е кандидатура на бившия кмет д-р Евгений Желев и земеделеца Евгений Жеков. Доколко е вярно това според Вас?

Това и аз съм го чувал. Смятам, че е напълно възможно, но не мога да го докажа, разбира се. Но аз Ви казах - това шизофренично поведение на БСП явно някой го подклажда отнякъде, и то човек, който има влияние навън и който има влияние вътре в самата БСП. Чудя се, как са обяснили тази номинация на Дамян Георгиев, който е определено десен кандидат. Но явно егото на групата, който управлява, на когото може да въздейства Биволарски, е успял да надмогне другите и класираха него за кандидат-кмет, иначе не знам как щяха да решават другата задача - чисто така политически да обясняват на собствените си членове защо подкрепят десен кандидат.

 

Няколко дни преди общинската конференция на БСП за избор на кандидат-кмет на Стара Загора Дамян Георгиев получи официално подкрепата на партията на Софиянски и Бакърджиев. Смятате ли, че това му попречи да получи подкрепата на БСП по време на конференцията?

За БСП не съм сигурен, но аз знаех, че към него имаше ориентирана подкрепа от страна на крайно левите - комунистическите партии в Стара Загора, които, след намесването в играта на ОДС, там разпознаха ръката на Евгени Бакърджиев, който събори символа им - Мавзолея на Георги Димитров. И смятам, че от там загуби доста подкрепа. Те поне едно 1000-1200 гласа имат в Стара Загора и общината. И тази подкрепа той я загуби точно поради тази политическа причина, че там се намеси партията на Евгени Бакърджиев.

 

Може ли да се каже, че по отношение на левицата Стара Загора е олицетворение на статуквото в София, където има две лобита - на Сергей Станишев и на Георги Първанов?

Смятам че ИМА ПЪЛНО ПРЕПОКРИВАНЕ НА БСП В СТАРА ЗАГОРА И НА ЦЕНТРАЛАТА В СОФИЯ

Когато БСП загуби парламентарните избори, Бойчо Биволарски трябваше непременно да си подаде оставката като общински председател. Даже да не беше приета, той трябваше да я подаде - това беше морален акт, който всеки политик е длъжен да направи. Той обаче не я подаде, но не даде кос да бъде много обвиняван, тъй като имаше светлия пример на Сергей Станишев, който също не подаде оставка, и се направи на случайно попаднал там, не разбрал за какво става дума. А БСП загуби парламентарните избори в цяла България, и то срамно, след управлението на тройната коалиция и със срамно нисък процент се яви в Народното събрание, от който нищо не зависи. Затова мисля, че има пълно препокриване. И при Станишев са повече от два центровете на влияние в партията, както и в БСП - Стара Загора.

 

Според Вас как ще реагира бизнесът на Стара Загора? Очаквате ли силна подкрепа към един от кандидатите, или по-предпазлива подкрепа за двама или трима от тях?

Аз очаквам, че бизнесът ще е разделен по някаква пропорция, както е разделен по принцип нашият апарат. Но смятам, че при тях повече ще надделее желанието Живко Тодоров да спечели изборите. Той би работил най-добре като човек, който тепърва влиза в кметската управа и ще гледа да обърне навсякъде внимание, най-вече на тези, които се занимават с производство, тъй като от тях зависи осигуряването на най-много работни места в общината. Смятам обаче, че Живко Тодоров ще наблегне и на външния фактор за финансиране - Европа, което също ще е добре за бизнеса. Затова мисля, че

БИЗНЕСЪТ ЩЕ БЪДЕ ПОВЕЧЕ ОРИЕНТИРАН КЪМ ЖИВКО ТОДОРОВ

 

Смятате ли, че част от бизнесмените в Стара Загора може да организират корпоративен вот и ще притискат служителите си да гласуват в полза на един или друг кандидат?

Това в България няма да е новост. По принцип има такава възможност. Зависи от ситуацията, зависи към кого се е насочил бизнесът и доколко техният избраник ще се нуждае от такива гласове.

 

Какво е важно според Вас за Община Стара Загора в следващите четири години? На какви проекти и теми трябва да заложи бъдещият кмет?

Трябва да се обърне особено внимание на благоустройството на града. Има един сериозен проблем, който не е проблем само на Стара Загора. Това са препълнените търговски улици с коли и препълнените междублокови пространства, там където би трябвало да играят децата. Този сложен проблем не може да бъде решен в рамките на един мандат, но трябва да започне да се мисли за паркоместа в Стара Загора, в това число и за такива по-интелигентни решения като изграждането на многоетажни паркинги, на подземни паркинги. В това отношение има много хубави примери в Европа, особено в Германия, и то в бившата ГДР, където също вървяха по нашия път, но там е решен въпросът с паркирането. Това е една от най-очевадните задачи на бъдещия кмет. Другата е да обърне повече внимание на паметниците на културата. Един град като Стара Загора, който има богато културно-историческо наследство и е в центъра на България, трябва да бъде добре рекламиран. Ние имаме шансове да станем предпочитана туристическа дестинация и да привлечем туристи, залагайки на историческия, културния и селския туризъм. Това според мен ще бъде една добра инвестиция, която да донесе допълнителни доходи на старозагорци. Стара Загора трябва да има и друг профицентър, както се казва на Запад, друг център на финансиране на определен бизнес и това би могло да бъде туризмът.

 

 

Йовка НИКОЛОВА

 

Други новини

Урологът д-р Емил Петков: Уголемената...

Д-р Емил Петков е специалист уролог в сектор „Урология“ към Хирургична клиника на Болница „Тракия“. Един от честите въпроси,...

Петър Хубчев: Първа цел е всички да са...

Старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев говори пред медиите минути преди старта на зимната подоготовка на отбора. Вижте какво...

Хубчев: Не се притеснявам за...

Старши треньорът на "Берое" изказа своето мнение пред официалния сайт на клуба по повод информациите, че двама играчи на "зелените" не са...

Петър Хубчев: Развиваме се и като...

Традиционно в края на годината beroe.bg дава думата на старши треньора. В снощния брой на седмичното обзорно предаване #СВЕТЪТеБЕРОЕ Петър...

Пламен Липенски: Доволни сме от...

Кондиционният треньор на „Берое“ Пламен Липенски говори пред камерата на beroe.tv ден преди началото на първенството в „А“...

Фестивалът Златната липа 2014 предлага...

Людмила Дакова, кинокритик и председател на журито на Международния фестивал за модерно европейско кино „Златната липа” 2014...

Апкарян: Важна е битката

Ден преди шампионатния двубой срещу „Черноморец“ (Бургас) екипът на beroe.bg разговаря с помощник-треньора на „Берое“ Левон...

Проф. Иван Станков: 52 университета са...

Проф.д-р Иван Станков е роден през 1948 г. в село Ружица, област Ямбол. Завършил е Селскостопанска академия в София със специалност...

Липенски: Можем да спечелим

- Г-н Липенски, мачът идва едва три дни след последния такъв срещу "Лудогорец". Възстановен ли е отборът? - По отношение на...

Левон Апкарян: Имаме сили за победа

Левон Апкарян: Имаме сили за победа - Г-н Апкарян, "Берое" се върна към победите. Какво е настроението в отбора? - Определено е много добро....

Иво Папазов - Ибряма: Виртуозът от...

Световноизвестният кларнетист не се вижда край белия роял до парламента, за музиката трябвало отворено сърце, а не душа изпълнена с...

Петър Хубчев: Предстои ни мач за...

Преди мача за Суперкупата на България в специално интервю за клубната телевизия разговаряхме със старши треньора на “Берое”...