Заклаха по евростандарт Гошо навръх Стефановден

публикувано на 29.12.2012 г. | Категория: Общество120-килограмов шопар падна в жертва навръх Стефановден в старозагорското село Малка Верея.

Храненият според изискванията на ЕС в близка свинеферма предаде Богу дух в унисон с клаузите на последната директива. Изискваща колачите да имат специален сертификат за хуманно отношение към жертвите си в последния им земен час.

По ирония на съдбата с разфасоването на животинчето се занима дългогодишен отговорник по проблемите за опазването на екологията в комплекса „Марица изток“. За капак баш-майсторът се казваше Стефан.

Домакинът на традиционния ритуал, заралията Милко Миланов призна, че не е търсил нарочна символика в името на коляча и празника на светеца, борил се със зъби и нокти за вярата си. Просто датата 27 декември се оказала единствената свободна в претоварения график на майстора.

Пак по традиция от последните няколко години животинчето било закупено с обединените финансови усилия на две семейства. Кило от прясната мръвка излизало на половин цена в сравнение с офертите на големите търговски вериги.

Е, в калкулацията не влизали дървата за огъня, както и усилията на половин дузината дузината шетачи.

Но за сметка на това удоволствието да отпориш парченце прясна кожа и да я топнеш в солта, докато ръцете ти са обагрени от още прясната кръв на жертвата - било несравнимо.

Отборът на шетачите беше от шарен по-шарен в професионално отношение: пенсиониран военен;дългогодишен майстор в областта на силните токове; негов колега при слабите,юрист – столичанин в повече; търговец /експорт-импорт по всички направления, според собствените му разяснения/, студент -бъдещ ветеринарен доктор; специалист в областта на мебелното производство и журналист...

Както си му ред имаше строго разпределение на ролите и задълженията.

Един, майсторът Стефан се грижеше за точното и навременно оформяне на бъдещите пържоли; друг поддържаше огъня; трети поливаше с вода /немного вряла, за да не попари чревцата за бахура/; четвърти с газовата горелка пърлеше четината по туловището; пети свещенодействаше над скарата с цвърцящите мръвки, докато шести, в лицето на домакина – координираше привидния хаос.

Като се грижеше каната, пълна домашно вино и клъцнато на четири лимонче да не подминава никой от суетящите се край „трапа“ делови мъже.

В цялата тупурдия не бе подминат и домашният палаш, мъникът Потър,който с видимо удоволствие пръв изпробваше мръвките.

„Нищо от прасето не отива зян!“, категоричен беше майстор Стефан докато отделяше считаната за непотребна злъчка, за да я подхвърли на няколкото увъртащи се край свинския ешафод котки.

Унесен в спомените за някогашните си касапски подвизи ексекологът обясняваше как в родното му село, съседно на вицепрезидентското Главан, не пърлели прасетата, а ги деряли.

С четината, за да правели от здрави по-здрави свински опинци. За които и най-дебелият сняг не били проблем.

Лека нотка на спор внесе рецептата за бахура: оказа се че всеки от компанията знае поне няколко варианта за варварската вкусотия.Чийто направа би хвърлила в потрес по-изтънчен представител на западната християнска култура.

В крайна сметка наделя здравият разум и последната дума изрече стопанката с родови корени отвъд Балкана:кървавицата си е кървавица, защото в нея основна съставка е ...кръвта.

Мъжката половина кротко предаде „фронта“ и прие аргументите на уж по-слабия противник.На финала, когато врелите парченца от деликатеса бяха подложени на дегустация- нямаше участник да не признае правотота на стопанката.

Е, имаше и такива, според които солта трябвало да бъде мънниииичко повечко, а оризът малко по-разварен.Но всички бяха единодушни:ако в Брюксел по-честичко опитвали от нашенския бахур, по-лесно щели да разрешат проблемите с икономическата и финансовата криза.

А ако към кървавицата добавели и порция от манджата с прясно зеле и свинска мръвка, сготвена на бавен огън, накладен насред двора и бъркана с огромна дървена лъжица поне три часа – проблемът на ЕС просто нямало да го има.

„В мръвката и виното е истината. Колкото по-естествени са - толкова по-радостно ти е на корема и душата!“, обобщи на финала на мероприятието домакинът.

Като с с тази перифраза на латинското „In vino veritas!” даде ясна заявка, че ритуалът „Гошо за Стефановден“ има бъдеще по балканските географски ширини.

 

Христо Димитров

 

 

Други новини

Отменят редовната техническа...

    Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се отменя, насрочената за 1 април, редовната техническа проверка и...

ГЕРБ с дарение за болницата в Стара...

Общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора и Емил Христов направиха дарения на Университетска болница „Проф. д-р Стоян...

Близо 100 предложения разгледа...

Прието, с 46 гласа „За“, бе предложението за Правилник, който да даде възможност за отпускане на еднократна финансова подкрепа при...

Ежедневна дезинфекция на...

  Ежедневно под карантина на територията на община Стара Загора се поставят между 30 и 50 души. Това съобщи секретарят на Общината...

Проф. Петкова е готова да окаже...

  Проф. Мирослава Петкова е клиничен психолог, психотерапевт, завеждащ катедра „Медицинска психология“ в Медицинския факултет...

Министър Ананиев с нова заповед за...

  Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните...

Защитни облекла на акушер-гинеколози...

    Членовете на Ротари клуб „Берое“ дариха днес защитни облекла за персонала на Клиниката по акушерство и гинекология в...

Ако извънредното положение продължи:...

Ако мерките са до 13 или 20 април, може да не се наложи промяна в датите на изпитите, каза министър Красимир Вълчев Дистанционното...

Официална позиция на ПФК Берое

Публикуваме становището на ПФК "Берое" във връзка с временното преустановяване на първенството в efbet Лига и предложените варианти за...

Кметът на Стара Загора оттегля две...

 Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля две от предложенията на администрацията за предстоящото на 26 март заседание на...

На 24 март в лабораторията в Стара...

На 24 март в лабораторията в Стара Загора е потвърдена една положителна проба за коронавирус   На 24 март в лабораторията в Клиниката...

Деклариране и плащане на...

      Народното събрание прие следните промени, свързани с данъчно-осигурителните изисквания в периода на извънредното...