Старозагорци представиха идеите си за бъдещето на бившия ресторант Аязмото

публикувано на 26.11.2013 г. | Категория: Общество
При изключителен интерес от страна на старозагорци протече организираното от кмета Живко Тодоров обществено обсъждане на въпроса за бъдещето на бившия ресторант "Аязмото". За сумата от 285 200 лв. Стара Загора успя да си върне сградата на върха на парка, която доскоро беше собственост на частно лице.

 

"Десет години това място беше частна собственост и гражданите не можеха да се разпореждат с него. Сега хората могат да изразят мнението си по въпроса за негово бъдеще. Трябва заедно да решим какво да направим на това емблематично за Стара Загора място. Целта е да чуем вашето мнение, Община Стара Загора умишлено не е правила своя разработка". Това каза в началото на дебата кметът Живко Тодоров.

 

Тони Куцаров внесе в общинска администрация предложение от името на граждански клуб "ЛИПА" на базата на съществуващата сграда да се развие природообразователен и екологичен център с музейна зала, посветена на живота и делото на Митрополит Методий - създател на великолепния парк. "Центърът ще бъде част от общата визия за Стара Загора - зеленият град на България", каза той. Идеята включва още интегриране на природообразователния комплекс със Зоопарка и Залата на смеха, както и финансиране чрез структурните фондове на ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г.

 

Неда Гребенарова предложи създаване на "Аязмоленд" с образователни и игрови центрове, школи по различни изкуства, влакче до върха, където да има и детска сладкарница.

 

Георги Георгиев от Български младежки клуб направи предложение за отказ от всякакво строителство, като на мястото остане само парк, с идеята за духовно общуване с природата.

 

Валентин Текелиев изрази идеята, че наличие на ресторант е неуместно, заради идеята на дядо Методи на това място да има манастир. Според него трябва да се възстановят екзотичната растителност и фонтанът, както и да бъде поставена плоча на мястото, където е бил домът на първия старозагорски митрополит.

 

Ландшафтният архитект Димитър Николов предложи създаването на общински център за изследване на парка, ботаническа градина и природонаучен музей, които да подчертаят рекреационните функции на парка. Той не изключи възможността за малка кафе-сладкарница, зала за ритуали, както и панорамна наблюдателна площадка.

 

Според Доц. Танев, председател на Историческо дружество "Българска орда", там трябва да има изложбена зала - музей на Митрополит Методий Кусев и на лесозалесителното му дело, която да прерасне в природонаучен музей.

 

Журналистката Мариела Чорбаджийска попита дали въобще може да се строи на това място. Главният архитект Иван Кирчев поясни, че сградата е със статут на сграда в режим на преустройство, но може да бъде премахната, ако трябва.

Заедно с фонтана и чешмата общата площ на имота е около 3 декара.

 

Арх.Банко Банов защити тезата за възстановяване на една от най-атрактивните сгради в града и нейната функция. Журналистът Христо Христов се обяви за създаване на Музей на книжовността.

 

Деканът на Педагогическия факултет на Тракийския университет Красимира Мутафчиева предложи постмодернистична постройка с музей на съвременното изкуство. На това място директорът на Регионалния исторически музей Светла Димитрова посъветва участниците в обсъждането да избягват употребата на термина "музей", тъй като регистрирането му е сложен процес.

 

Адвокат Георги Георгиев предложи издигането на голям православен кръст на мястото на ресторанта, както и създаване на разсадник и възстановяване на пчелина на дядо Методий.

 

Да минимизираме намесата в парка, настоя Свежана Маринова, директор на Регионалната библиотека "Захарий Княжески", а Светослав Терзиев, председател на сдружение "Розата на Тракия", се обяви за създаването на ботаническа градина.

 

Според Янко Янков от Фейсбукгрупата "Група за истината за Стара Загора", над 3000 членове на групата искат възстановяването на ресторанта в първоначалния му вид.

 

Младият арх.Иван Киряков направи презентация на идеята си за панорамна наблюдателна кула на върха, като за фундамент служи настоящата сграда. Той предложи цялостното оформяне на сградата в многофункционален комплекс.

 

Радка Кусева - изп. директор на Родова фондация "Митрополит Методий Кусев" изрази одобрение на идеята за интегрирането на "разгледна кула", предлагана от старозагорци още през 30-те години на миналия век,в старата постройка.Тя се обяви категорично против създаването на увеселително заведение или ресторант край гроба на митрополита. Според нея сградата трябва да се адаптира към нова концепция с ново предназначение. Тя наблегна на схващането, че екологията в съвременното й разбиране е рожба на християнската етика.

 

Крупнишкият епископ Инокентий, викарий на старозагорския митрополит Галактион, цитира Чл. 154 от Устава на Светия синод на Българската православна църква, чиято т.14 постановява в задълженията на църковното настоятелство "да се застъпва пред компетентните органи да не се откриват около храма и на разстояние по-близо от 100 м търговски и туристически обекти, питейни, увеселителни и развлекателни заведения, както и да не се развиват дейности, които противоречат на православната вяра, църковния живот и традиция".

 

"Не може да има бъдеще, без да знаем историята. Не тръгвайте сами без църквата. Трябва да бъдем заедно, а в тази заедност ще откриете правилното решение. Нека тези предложения, които чухме тази вечер бъдат само една първа стъпка, нека има втора и трета", коментира Инокентий.

 

Ставрофорен свещеноиконом Димитър, председател на църковното настоятелство храм "Св.Теодор Тирон", предложи в сградата да живее обслужващия храма и да бъде място, където децата да учат вероучение, да се приучват към християнските норми на поведение и да се срещата със свещениците.

 

От името на младите хора в Стара Загора Елена поднесе цветя на кмета Живко Тодоров като изрази благодарности от тяхно име за възможността и те да участват във вземането на важни решения и да участват в развитието на града.

"Вярваме във вас, че ще вземете най-доброто решение", каза тя.

 

Като заключение кметът Живко Тодоров коментира, че подобни решения не се вземат с лека ръка. "Във всички случаи ще съгласуваме с Българската православна църква това, което ще се прави. Ще продължим разговорите, както с Митрополията, така и с Камарата на архитектите, за да изберем най-доброто решение, така че да не позволим историята да бъде забравена, а да я надграждаме, за да я съхраним за следващите поколения", обобщи дискусията кметът.

В нея участваха зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев, общински експерти и много представители на различни сдружения и професионални организации, граждани и журналисти.

 

 

Други новини

Балетна вечер на 10 юли от 21,00 ч. на...

В прекрасната Балетна вечер на 10 юли от 21,00 ч. на Античен форум „Августа Траяна“ са включени 3 заглавия на едноактни балети:...

Младежи ГЕРБ – Стара Загора е с ново...

  Младежката организация на партия ГЕРБ в Стара Загора е с ново временно областно ръководство, което ще работи до предстоящите...

Представители на Мини Марица-изток...

    Представители на „Мини Марица-изток” ЕАД участваха в работна среща на заинтересованите страни по проект „Подкрепа за...

Нови обитатели има японското езерце в...

Попълнение от нови екземпляри златни рибки са пуснати във водите на японското езерце в старозагорския парк "Артилерийски". Рибите са...

Окръжен съд – Стара Загора остави без...

Окръжен съд – Стара Загора остави без уважение молбата на 59-годишния К. Ч. за замяна на наказанието му „Доживотен затвор“ с...

Поморийско езеро – във фокуса на...

    През отминалата седмица Поморие бе център на обучението на студентите от Тракийския университет, доброволци в Спасителния...

Засилените противоепидемични мерки...

При стриктно спазване и контрол на противоепидемичните мерки да протича присъствената форма на работа в клоновете на Дружеството и...

Живко Тодоров, кмет на Община Стара...

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров определи като задача от изключителна важност за региона трансформацията от въглищна...

Извънредната епидемиологична...

Извънредната епидемиологична обстановка се удължава с две седмици и така става до края на юли.   Това се прави с цел да се запази...

1251 явявания на редовните...

  1251 явявания на редовните кандидатстудентски изпити в Тракийски университет, отчитат от учебния отдел на висшето учебно...

Хиляди нови цветя ще красят Стара...

    Хиляди нови цветя ще красят паркове и градини в Стара Загора. Вече започна засаждането на цветните растения в зоните за отдих и...

Държавна опера-Стара Загора...

От 1 юли до 3 септември 2020 г. Държавна опера-Стара Загора организира лятна програма на Античен форум „Августа Траяна“, която нарече...