София МЕНАР Филм Фест отново ще гостува в Стара Загора

публикувано на 06.01.2020 г. | Категория: Общество


 

Традиционният за януари София МЕНАР Филм Фест отново ще гостува в Стара Загора. Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

 

В Стара Загора фестивалът ще се проведе от 14 до 26 януари в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В селекцията влизат 5 игрални, 2 документални филма и Късометражна програма с 6 заглавия. Държавите, които са представени са: Египет, Турция, Иран, Йордания, Ливан, Казахстан, Германия, Алжир.

 

Откриването е на 14 януари от 18:30ч. с предложението на Египет за чуждоезичен Оскар: „На края на света“ (Yomeddine, 2018) на режисьора Абу Бакр Шауки.

 

Прожекциите са в рамките на две седмици във вторник и четвъртък от 18:30ч, а в събота от 14:00ч. и 16:00ч. от 14-ти до 25-ти януари (събота), когато фестивалът ще бъде закрит с документалния филм на Ян Артюс – Бертран: „Алжир отвисоко“. На 26-ти януари (неделя) от 16:00 часа е извънредната прожекция на миналогодишния фаворит на публиката: „Оскърбление“ (The Insult, 2017, Ливан).

 

Традиционно и тази година по време на МЕНАР Филм Фест, Книжарница в куфар ще бъде на място и ще предложи собствената си селекция от заглавия на книги допълващи темите и регионите представени на екран.

 

 

Билети: 5 лв. / 3 лв. за ученици и пенсионери, посещение на всички филми: 30 лв. Билети онлайн в платформата на epaygo.bg или на място 1 час преди прожекцията!

 

Ето и цялата програма:

14 януари 2020 г. (вторник), 18:30 ч. – Откриване, зала първи етаж

„На края на света“ (Yomeddine)

Египет (2018) 97 мин.

Режисьор: Абу Бакр Шауки

В ролите: Ради Гамал, Ахмед Абделхавез, Осама Абдала

Един отхвърлен от обществото добряк, едно остроумно хлапе и едно уморено магаре тръгват на дълго пътешествие из прашните египетски пътища в търсене на нещо, което никога не са срещали, но цял живот копнеят за него.

Трогателната история на Бешай и Обама докосна зрителите и критиката по целия свят и спечели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия. Освен че беше номиниран за „Златна палма” в Кан, дебютът на Абу Бакр Шауки беше избран да представи Египет и в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.

 

16 януари 2020 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж

„Капан“ (Trap)

Турция (2019) 84 мин.

Режисьор: Сеид Чолак

Сценарист: Сеид Чолак, Гювен Адъгюзел

С: Онур Дилбер, Серкан Алтънташ, Ясемин Гиргин, Мюнибе Милет

„Каквото вземеш от природата, и тя си го взима от теб“. Монотонното ежедневие на петима рибари от малък остров насред планинското езеро Бейшехир тече според закона на природата. С идването на зимата, водата в езерото замръзва и от планината слиза вълк. Хищникът е минал по леда и е на острова. Сега всички се страхуват за живота си. Страхът и чувството за самосъхранение отприщват дивия звяр у човека и извикват у него невиждани сили.

 

18 януари 2020г. (събота), зала първи етаж

14:00 ч. – „Домино“ (Domino)

Иран (2019) 86 мин.

Режисьор: Лале Барзегяр

Сценарист: Лале Барзегяр

С: Соня Санджари, Араш Афиф, Кейван Мохамади

Ялда се опитва да се помири със съпруга си, защото се страхува от мнението на околните. Когато и двамата решават, че повече не могат да живеят заедно и трябва да се разделят, Ялда е принудена да се върне при родителите си. Те обаче не са готови да приемат факта, че дъщеря им е разведена и решават да скрият това от останалите роднини. Положението на Ялда се усложнява допълнително, когато в живота й се появява нова сродна душа.

16:00 ч. – „Сазът: Ключ към сърцето“ (Saz: The Key of Trust)

Германия-Турция (2018) 90 мин.

Режисьор: Стефан Тално

Сценарист: Стефан Тално

Петра е от малкото европейски музиканти, които свирят на саз. За нея той е най-скъпият, но най-потаен инструмент, мост, който свързва континенти, векове и култури, за да стигне и до нейното сърце. В търсене на родното място, тя тръгва по следите му: из закътани балкански селца, през шумния Истанбул, към мразовития Кавказ, чак до град Хорасан в Иран, на 10 хиляди километра от дома й в Берлин. Навсякъде по пътя си тя среща музиканти и иска от тях само едно: да й изсвирят песен със своя саз.

 

21 януари 2020 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж

„Приказният замък“ (The Castle of Dreams)

Иран (2019) 86 мин.

Режисьор: Реза Миркарими

Сценаристи: Мохамад Давуди, Мохсен Гараи

С: Хамед Бехдад, Жила Шахи, Азаде Нобахари, Нюша Алипур

Джалал трябва да се погрижи за двете си деца, след като научава за смъртта на съпругата си, с която отдавна са разделени. Мъжът има връзка с друга жена и не си представя двете хлапета да живеят при него. Самите деца предпочитат да останат при леля си, вместо да заминат с баща си. Но чичо им отказва да се грижи за тях и настоява Джалал да поеме отговорност за децата си.

 

23 януари 2020г. (четвъртък), зала първи етаж

18:30 ч. Късометражна програма 1

„Контакт“ (Contact)

Ливан (2019) 21 мин.

Режисьор: Самир Сиряни

Единак, живеещ близо до границата, стреля по бежанците, които се опитват да пресекат незаконно браздата. Един ден намира запис в поредната жертва и решава да го преслуша.

„Сокотра – невидимият остров“ (Socotra – The Invisible Island)

България (2019) 10 мин.

Режисьори: Румяна Христова, Георги Кожухаров

Георги Кожухаров и Румяна Христова, достигат до едно от най-недостъпните късчета земя на планетата – остров Сокотра, Йемен.След няколко дни нелегално плаване през Арабско море, те акостират на брега на остров Сокотра, известен със своята ендемична, сюрреалистична природа. От началото на войната в Йемен, достъпът на журналисти до острова е забранен. Затова Румяна и Георги се представят за антрополози и с помощта на фалшиви писма от български университет, успяват да прекарат 12 дни на Сокотра, заснемайки и документирайки историите на местните.

„Клане“ (Slaughter)

Иран-Ирак (2018) 13 мин.

Режисьори: Саман Хосейнпур, Ако Зандкарими

Гасем е принуден да продаде кравата си, за да преживее семейството тежката зима в планината. Но кравата изчезва.

„Брат“ (Brother)

Италия (2019) 15 мин.

Режисьор: Бепе Туфаруло

10-годишният Али и 18-годишният му брат Мохамед губят родителите си и дома си след бомбардировка в Кабул. Едва съвзели се от ужаса, сега момчетата трябва да се разделят.

„Тежко бреме“ (The Heavy Burden)

Турция (2019) 17 мин.

Режисьор: Йълмаз Йоздил

Време е старият Бозо да бъде пенсиониран и да се сбогува с туристите по улиците на Мардин. Но дядо Авдел не може да се примири, че най-доброто магаре в града ще бъде пенсионирано и той ще загуби прехраната на семейството си. На помощ идва племенникът му, който е готов да осигури нов помощник на дядо Авдел – младо магаре от Сирия.

„Въздух“ (Air)

Казахстан (2018) 14 мин.

Режисьор: Айжана Касимбек

Младо момче мечтае да стане пилот, но ежедневието му е отдадено изцяло на парализирания му дядо, чието състояние се влошава от ден на ден.

 

25 януари 2020г. (събота), зала първи етаж

14:00ч. – Да се помирим след сватбата

Peace After Marriage

САЩ-Йордания (2013) 86 мин.

Режисьори: Бандар Албуливи, Гази Албуливи

Сценарист: Гази Албуливи

С: Хиам Аббас, Гази Албуливи, Омер Барнеа, Асаф Коен

Арафат е палестинец, който живее в Щатите. Младият мъж има сексуални проблеми, които решава да сподели пред анонимна група на сексуално пристрастени.

Сред членовете на групата е и Кени, който бързо се сприятелява с Арафат и решава да му помогне с лечението. За да спечели пари палестинецът се съгласява да се ожени за еврейката Мики, която така ще получи Зелена карта. Новината предизвиква истинска война в семейството на Арафат, чийто родители няма да се спрат пред нищо, за да разведат любимия си син с нежеланата снаха.

 

16:00ч. – Закриване на фестивала с прожекция на

„Алжир отвисоко“ (Algeria From Above)

Франция (2015) 88 мин.

Режисьор: Ян Артюс-Бертран

Сценарист: Мишел Питио

Полетете над най-голямата африканска държава, вижте отвисоко лазурните води на Средиземно море и безкрайните пясъчни дюни на Сахара, разходете се сред колоритните сергии на пазара в медината на Оран и сред тесните улички в емблематичната касба на столицата Алжир, понесете се над десетките мостове в древния Константин и оживените плажове на модерна Анаба.

 

26 януари 2020г. (неделя), зала първи етаж:

16:00ч. – Извънредна прожекция на филма фаворит от МЕНАР Филм фест 2019г.:

16:00 ч. – Оскърбление

Игрален филм, Ливан – Франция (2017), 112 мин.

Режисьор: Зиад Дуейри

Едно безобидно спречкване на улицата в Бейрут изправя двама мъже един срещу друг и е на път да прерасне в тежък конфликт. Гордостта и на двамата е накърнена. Единият очаква извинение, но никога не го получава. Враждата им стига до съда. Толкова са убедени в правотата си, че се явяват сами без адвокат. Всеки е прав за себе си и е готов да защити честта и името си. Личната история на Тони и Ясер изважда на светло дребни предразсъдъци и отприщва много насъбран гняв като противопоставя две общности в един град и отваря старите рани на миналото.

 

 

Етикети:

 

Други новини

Близо 140 души ще бъдат подпомагани със...

Община Чирпан защити успешно финансово искане за 156 000 лева по проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по...

Кметът Живко Тодоров дари кръв за...

    В кампанията „Да бъдеш герой е в твоята кръв“ се включи днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Тя е...

Лекарите от ВМА от фронта срещу...

  Лекарите от Военномедицинска академия (ВМА) трогнаха България.   Ангелите в бяло, които всекидневно се изправят срещу...

Активна работа с деца със специални...

След удължаване на извънредното положение вратите на детските градини в община Мъглиж остават затворени, но специалистите осигуряващи...

Снеговалежът в Стара Загора не...

  Няма затруднения при придвижването на автомобили и автобуси на градския транспорт в община Стара Загора след падналия сняг, обобщи...

Вечерен час в област Стара Загора

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на вирус COVID-19 на територията на област Стара Загора,...

Община Стара Загора затяга мерките...

    От днес се затварят за посещение и ползване всички градинки, обособени за разходка на домашни любимци, намиращи се на...

Окръжна прокуратура-Стара Загора...

На 30 март 2020 г. на тел. 112 е получено съобщение за намерен труп на новородено дете от мъжки пол. Образувано е досъдебно производство срещу...

Намериха мъртво тяло на новородено в...

На 30.03.2020 г., в 11.15 ч., в Първо РУ – Стара Загора е получено съобщение за намерено мъртво тяло на новородено дете. При извършеният оглед е...

Изплащане на пенсиите за м. април в...

  Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станциище ще започне на 7...

Отменят редовната техническа...

    Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се отменя, насрочената за 1 април, редовната техническа проверка и...

ГЕРБ с дарение за болницата в Стара...

Общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора и Емил Христов направиха дарения на Университетска болница „Проф. д-р Стоян...