Шесто поколение старозагорец къта бойна слава

публикувано на 18.11.2013 г. | Категория: ОбществоНад 700 бойни ордена и медала има в колекцията си Николай Гичев, мечтае за Велик кръст на военните заслуги

Христо ХРИСТОВ

Кой е първият български награден знак? Колко кръста за храброст са били отсечени през 1945 година? Защото свидетелства за завършена стрелкова школа са били с гриф „Строго секретно”?

Отговор на тези, на пръв поглед въпроси с повече от повишена трудност може да даде един човек: старозагорецът Николай Гичев.

Който откакто се помни живее сред предмети и вещи, свързани по един или друг начин с българската бойна слава.

Наследник на род, чийто начало е проследил чак до далечната 1770 година, роденият на 9 декември 1961-а под липите специалист по електротехника с часове може да те развежда из дебрите на историята.

Може би защото прапрадядо му, известният производител и търговец на медни съдове и вносител на медна ламарина от Англия Никола Хаджистанев е сред най-първите дарители на създаденото преди повече от 110 година старозагорско Археологическо дружество.

Чийто наследник е днешния регионален исторически музей в Стара Загора.

Сред родата е преводачът на Болеслав Пруст

А съпругата на Хаджистанев Анка дарила за археологическата сбирка изработен от чисто злато и обсипан със скъпоценности кръст.

И които са били приятелски семейство с предците на на бъдещите големи имена в родната култура: братята Антон, Борис и Георги Митови.

Едва успявам да записвам всички имена, намерили място по гранките на раклоненото родословно дърво.

Сред тях, като дядо по майчина линия фигурира преводачът на Болеслав Прус и неговите класически произведения „Фараон” и „Потоп” Димитър Икономов.

За чийто съдба на дипломат в покорена от хитлеристка Германия Полша спокойно може да бъде написан роман.

Защото с помощта на тогавашния ни легационен секретар във Варшава през границата, с български паспорти са изведени към Истанбул, а оттам за Лондон над 2000 видни поляци. Пролежал известно време из арестите на Гестапо, извадили го от там с „протекцията” на известния от „белите нощи” през 1923-1925 г. , генерал Кочо Стоянов. Който пък му бил кум.

Да не говорим за последващото лично секретарстване на „превратаджията” Кимон Георгиев и опозиционно депутатстване.

Продължим ли да разлистваме семейната история -няма как да не срещнем името на дипломиралия се в Женева в края на по-миналия ХІХ век фармацевт Начо Колев, чийто аптека в началото на 50-те години на ХХ век е била демонтирана и пренесена на пъпа на София.Като нагледна демонстрация за модерно обзавеждане и ефективност при направата на илачите.

Или пък на подп. Гичо Костов, някогашен началник на разузнавателното отделение по турско направление в 8-а тунджанска дивизия до 9 септември 1944-а. И последващо... концлагерист в Белене.

Два знака за отлична стрелба – единият е в Града на липите

При това радословие ще е направо грехота да не започнеш да събираш отломките от миналото, скромно вдига рамене домакинът, докато подрежда малка част от колекцията си военни нагръдни знаци и отличия.

Като мимоходом показва единият от двата, оцелели през годините знаци за отлична стрелба в пехотата, предназначен за офицерите от младата българска армия.

Учредени със специален указ на княз Александър Батенберг през 1880 г.Единият се пази в трезорите на Военно-историческия музей, а другият е при Гичев.

Признава че попаднал повече от случайно на експоната , докато обикалял великотърновското „тържище”.

„Случил” на момент, притежателят му предпочитал да търгува с антични монети и с лека ръка, срещу няколко десетачки се разделил със знака.

Пак от там след време се снабдил с няколко грамоти , придружаващи бойните отличия и украсени с подписите на княз Батенберг и канцлера по ордените в княжеството Менгес.

Сред тях има и истински уникат от 1883-е, на чийто гръб е изписано указание, че медалът се заменя с орден.

Сред стотиците такива свидетелства от миналото са два плакета: сребърен и бронзов, отлети по повод абдикацията на княз Батенберг.Попаднал на тях докато водел преговори с наследници на някогашен кавалер на Кръст за храброст- 4-та офицерска степен от 1880 г. от т.нар. „петурбургска емисия”.

„Най-вероятно орденът е принадлежал на човек, много близък до абдикиралия монарх, тъй като такива плакети са изключителна рядкост!”, коментира Николай Гичев и вади следващ „трофей” – наградна грамота , връчена на командира на някогашния 6-и търновски полк, през 1885-1886 г. полк. Цачев.

А към нея прибавя и свидетелство от МО за завършена стрелкова школа. Върху което стои гриф „Строго секретно”. Защото годината на издаването му е 1925-а, когато по силата на позорния Ньойски договор сме нямало право на подобна дейност и емисари на победители контролирали разходването на всяка една оцеляла манлихера и патрон за нея.

Съвсем наскоро, почти по неведоми пътища, след дълги преговори с други колекционери от „бранша”, старозагорецът се сдобил с екземпляр на Орден за военни заслуги с отличие – Трета степен,връчван през 1916 г. за изпълнение на особено отговорна мисия по фронтовете на Първата световна война.

Липсвала украсата с дъбови клонки, но който търси – намира и не след дълго и тя „кацнала” в колекцията, за да бъде удоволетворението пълно.

Стотици са знаците, които съхранява Гичев , чрез тях може да бъде проследена историята на почти всички, свързани по някакъв начин с отбраната на България организации, включително и с доброволните отряди от пределите на Македония .

Фотоапарат от края ХІХ век увековечил имените българи

Горд е че е един от пет-шестимата притежатели на известната като „пробна” серия от Кръст за храброст – войнишки, изработена в леярната на Страхил Милошев през 1945-а.

Трябвало да бъдат връчени на завръщащите се от фронтовете през Втората световна война герои, майсторът бързал и заимствал формата от стария кръст.

Междувременно политическите ветрове сменили посоките си, не вървяло някакси фронтоваци от антихитлеристката армия да се кичат с отличия от времето на Кобургите и поръчката отпаднала.Оцелели половин дузина, чест е за всеки уважаващ себе си колекционер да има един такъв в сбирката си , признава заралията и твърди, че за нищо на света не би се разделил със своя.

Освен може само ако отнякъде му се „появи” един Велик кръст на военните заслуги от 1916-а. Какъвто успял да зърне с „половин око”, но в чисто финансов план не можал да се пребори с ...конкуренцията.

Колко струва това богатство ? Въпросът е повече от наивен, така както няма да получим отговор на питането за цената например на картините, излезли изпод четката на мариниста Марио Жеков.

Притежание на Гичев по волята на случайността: татко му Начо някога чиракувал при брата на големия художник и той,преди да почине повикал Николай, за да му дари няколко платна.

За разлика от повечето колекционери, треперещи над всяка една своя находка, Гичев не се пазари, когато изследователи поискат да илюстрират с негови притежания свои научни трудове.

Нещо повече – носител е на удостоверение за „Най-голям дарите на десетилетието”, след като немалко от оцелелите през миналото столетие вещи, документи и отличия е предоставил безвъзмездно за фондовете на музея в родния си град.Често предоставя подбрани неща за изложби по различни поводи

Далеч преди държавниците ни да се сетят за предстоящата годишнина от Балканската война Гичев започва да събира фотографии, запечатали лицата на знайни и незнайни генерали, офицери и войници.Оставили костите си при атаките за Лозенград, Чаталджа и смятаната за непревземаема Одринска крепост.

Немалка част от тях са в един-едиствен екземпляр, прекарали са дълго време в неподходяща среда, сред влага, мухъл и плъхове.Сега са подредени в специални класьори, повечето са придружени с кратка информация за хората.

А в помещението, където ги съхранява е поставил няколко фотоапарата – антики. Включително и един с марката Le multicoulore BREVETE, произведен в края на ХІX в. в парижка оптическа фабрика.Донесен от прадядото - аптекар.

С който впрочем са били заснети едни от най- ярките фигури от по-новата история на България.

Сред все още несбъднатите мечти на колекционера от Стара Загора е да бъде възстановен и лично пазеният от него уникален вагон от царската композиция.Произведен в Германия през 1913-а и от десетилетия ръждясващ в глух коловоз.

Все още не е загубил надежда, че ако не от друго, то поне от кумова срама в юбилейната година властимеещите ще го извадят списъка за нарязване на скраб и ще го върнат към нов живот.

На снимките

1. Николай Гичев с част от колекцията си, събрала наградни воински грамоти

2. Съвсем наскоро намерени снимка на загинал край Одрин войник със семейството му и войнишко тефтерче с лични записки

3. Уникални нагръдни знаци за точна стреба от времето на княз Батенберг

4. Орден за военни заслуги с отличие – трета степен

5.Фотоапаратът – антика, донесен от дипломиралия се в Женева дядо аптекар

6. Указание за промяна на наградата върху гърба на княжеския Указ с подписа на канцлера по ордените Менгес

7. Пълна сбирка с потретите на офицери и подоофицери от легендарния 12-и пехотен балкански полк в Стара Загора през 1915 г.

 

Други новини

28 октомври ще е неучебен, но...

 Заради местните избори на 27 октомври, понеделник 28 октомври ще е неучебен, но присъствен ден за учениците. Това важи за училищата, в...

Без алкохол и масови прояви на...

Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Стара Загора инж. Янчо Калоянов се забранява продажбата, сервирането и...

Полагат първата копка на...

На 25 октомври (петък), от 10.00 часа ще се състои церемония за полагане на символична първа копка за изграждане на техническата...

Започна безплатно поставяне на...

Започна кампанията за поставяне на безплатни силанти на постоянните зъби на деца между 5 и 9-годишна възраст. Тя е част от Националната...

Книга на Пейчо Кънев представят в...

Новата книга на Пейчо Кънев „Последната вечеря“ ще бъде представена в Стара Загора. Организатори на премиерата са къща-музей...

Среща с математика Любомир Любенов...

На 24 октомври 2019 г. от 18:00 ч. в залата на Международен младежки център ще се проведе среща-разговор с математика Любомир Любенов. Тя е...

Музей Литературна Стара Загора...

Нов културен център отваря врати в центъра на Стара Загора. Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с богатото литературно...

КУЛТУРЕН АФИШ 21 октомври – 27 октомври...

КУЛТУРЕН АФИШ 21 октомври – 27 октомври 2019 г.         21 октомври (понеделник)   „ФА СОЛ ЛА СЕ ЗАБАВЛЯВА“ – опера...

Виктория Димитрова е новият...

На 16.10.2019 г. в Младежки дом в Стара Загора се проведе събрание на Младежки общински съвет (МОС). Гости на събранието бяха Венко Добрев,...

Промяна в движението на МПС и...

До 10 ноември (включително) е спряно движението на личен, договориран транспорт и на МПС-та извършващи транспорт за собствена сметка по...

Вдъхновяващи и емоционални истории...

Премиерата на третото издание на книгата „Шампионите разказват – живи спомени на известни спортни личности на Стара Загора“...

Скейтпарк ще радва любителите на...

    С водосвет за здраве днес бе положена символичната първа копка на изграждането на скейтпарк в разширението на парк...