Президентът изригна срещу ново кадрово назначение на МС

публикувано на 15.07.2013 г. | Категория: Общество
„Меко казано съм силно притеснен от решението за шеф на Съвета по националната сигурност към МС да бъде назначен г-н Боян Чуков.Това е човек, който е дясна ръка на Алексей Петров, бил е директор на „Лев Инс”. За капак г-н Чуков многократно се е изказвал в подкрепа на Евроазийският съюз на г-н Путин! Това е най-скандалното назначение след онова на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Г-н Чуков е нещо като шеф на службите, ще задава приоритетите и ще контролира дейността им. Нека да си даваме сметка какви назначения се случват пред очите на цялата нация.”, заяви след като преряза днес лентата на напълно завършената автомагистрала Тракия президентът Росен Плевнелиев.

 

Изявлението дойде след молба на представители на медиите да коментира последните назначения на областни управители. Вместо това държавният глава реши да насочи острието на гнева си към доскорошния съветник на Сергей Станишев.

 

Тържеството по повод завършването на аутобана премина при изключително мерки за сигурност, зад телените ограждения останаха няколко десетки жители на околни селища от Ямболска и Сливенска области.

 

Хората недоволстваха, че не са допуснати в охранявания периметър. Издигнати бяха лозунги, върху които се четеше „Благодаря на всички, благодаря ти Бойко! и „Народен съд на нар. предатели”. Първият бе донесен от представил се като привърженик на СДС собственик на печатница в Ямбол, а вторият от жител на Карнобат, който заяви, че е безпартиен, но настоява за съд над всички депутати без значение от политическата им принадлежност.

От прозореца на лимузината си президентът Плевнелиев видя и транспаранти с надписи „Мафия” и „Не сме платени, ние ви плащаме”, спуснати от близкия мост, но така и не пожела да спре, за да разговаря с носещите ги.

 

Застанал с гръб към издигналите плакатите с искания за съд на народните представители държавният глава заяви: „С автомагистрала Тракия българите доказаха, че могат да строят мостове бързо, ефикасно и в интерес на нацията. За съжаление не е така в българския политически живот, където политиците по-скоро изгориха всички мостове. И сега няма нещо, което да свързва двете най-големи политически сили. България е била слаба, когато е плувала сама в собственото си блато. Крайно време е да хвърлим камък в блатото... за да се превърнат затлачените води в река...”.

 

Той припомни, че Станишев е председател на партията на европейските социалисти, а Борисов води партия на гражданите за европейско развитие, след което недвусмислено коментира, че решението може да бъде потърсено и на европейската политическа сцена.

„Която е и наша сцена, както Европейският съюз е и нашият дом, нашето семейство. Разделянето на България и други държави – членки на съюза е пагубно!”, настоя президентът.

Плевнелиев се обяви за ясни ценности, защото това искали протестиращите. Според него протестът вече постигнал успех- България вече била друга.

„Политическите лидери вече знаят, че който и да влезе в правителството от тук-нататък ще бъде подложен на все по-силен граждански контрол! А всеки следващ гаф ще бъде наказван!”, коментира президент и отбеляза, че поне на този етап не вижда предпоставки за преговори, но това нямало да го откаже от усилията му.

 

Без нито един премиер с принос за изграждането на автомагистрала Тракия премина тържествения пуск днес на км 291+000, напразно пиарите на организаторите на събития се оглеждаха за фигуриращите в списъците им. Още вчера Симеон Сакскобурготски обяви, че не е получавал покана, а министър-председателят Орешарски предпочете да изпрати министрите си Десислава Терзиева и Данаил Папазов. Правителството на Иван Костов, при което се заговори отново за довършването на аутобана отсрами ексвицепремиерът Евгений Бакърджиев, а от настоящия парламент бяха народните представители от Коалиция за България Димчо Михалевски и Атанас Мерджанов.Те обаче отказаха да застанат на официалната трибуна. Тържествен водосвет отслужиха митрополитите Йоаникий и Галактион.

 

Христо Димитров

 

Параметрите на магистралата

 

Последният участък от около 34 км на автомагистрала „Тракия“ е лот 4.2 - от пътен възел „Зимница“ до Карнобат (от км 291+000 до км 325+280). Проектът „Доизграждане на АМ „Тракия“ лот 2, 3 и 4” е с обща дължина 115 км. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Общата дължина на лот 4 – от Ямбол до Карнобат, е 49,08 км. На 26 август м. г., за да се улесни трафикът през „Петолъчката“, бе пуснато движението по лот 4.1 - отсечката от Ямбол до п. в. „Зимница“ (от км 276+200 до км 291+000). Тя е около 15 км.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Сдружение „Тракия IV”ДЗЗД. Стойността на договора е 209 646 720,00 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „План инвест – Пловдивинвест – ЛОТ4” ДЗЗД. Договорът е за 974 400,00 лв. с ДДС. Авторският надзор е на Обединение „Виаплан-Бурда”, чийто договор е 130 800 лв. с ДДС. На третия участък има 30 големи съоръжения – мостове, подлези, надлези, пътни възли и т. н. Три от тях са мостови съоръжения – над реките Тунджа, Мараш и Мочурица.

С пускането на последната отсечка от автомагистралата средната скорост ще се увеличи от 68 км/ч на 101-105 км/ч. От София до Бургас ще се пътува за около 3 часа и половина

Автомагистрала „Тракия” е част от Трансевропейския транспортен коридор VІІІ. Изграждането й е приоритетен инфраструктурен проект с национално и международно значение. „Доизграждането на АМ „Тракия“ лот 2, 3 и 4” е първият голям пътен инфраструктурен проект, изпълнен по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 699 648 287,32 лв. От тях от Кохезионен фонд на ЕС са 513 970 279,58 лв., а от държавния бюджет - 185 678 007,61 лв.

 

 

Други новини

Отворено писмо на протестиращите в...

    До: Областния управител на област Стара Загора, г-жа Гергана Микова; Кмета на община Стара Загора, Г-н Живко Тодоров; Директора...

Пребазират търговците от Руския...

  От 3 август (понеделник) ще започне пребазирането на търговските маси, намиращи се на територията на „Руския пазар“. Те ще...

Робот от ново поколение почиства...

Pобот от ново поколение ще почиства дъното на общинския плувен басейн в Стара Загора. Това стана възможно със закупуването на специална...

Стара Загора се поклoни пред паметта...

    Днес се навършват 143 години от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Заради...

Над 80 предложения бяха разгледани по...

  По време на днешната редовна сесия на Общински съвет Стара Загора беше приет на второ четене правилникът за постъпване в...

Екип от учени от Аграрния факултет на...

  Преподавателите от Аграрния факултет на Тракийски университет доц. Георги Беев от катедра „Биохимия, микробиология и физика“...

Няма да има повишение на цената на...

Цената на билета за ползване на услугите на градския транспорт в Стара Загора няма да бъде увеличена. Това съобщи на пресконференция...

Тракийски университет – Стара Загора...

    Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков подписа меморандум за сътрудничество с...

Наградиха отличените в конкурса...

    В звездната зала на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора днес бяха наградени отличените участници...

Близо 100 незаконни постройки в...

  На 4 август от 9.00 часа, община Стара Загора ще започне принудително събаряне на незаконни постройки от източната страна на ул....

Свободни места за бакалавърската...

„Отдаденост и грижа“ – това са основните ценности, които всеки млад човек избрал професията на „Медицинска сестра“...

Общинският фолклорен ансамбъл...

    Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ ще отпразнува 65 години от своето създаване. С концерт под надслов „Магията...