Художникът Никола Стоянов: Мозайката с Дионисиевото шествие е шедьовър

публикувано на 25.11.2011 г. | Категория: Общество
Мозайката,  на която е изобразена култовата сцена Дионисиево шествие от старозагорската улица „Иречек” №38, е истински шедьовър и няма аналог с вече познати артефакти, заяви при срещата си с обществеността снощи в Стара Загора художникът-реставратор Никола Стоянов.

 

По думите му тя е изработена по класическата технология Opus verticulatum, като най-вероятно емблемата /сцена с две танцуващи менади /вакханки и съпровождащ ги сатир/ Селен/ е била изработена и доставена от ателие, намиращо се далеко от пределите на тогавашния град Августа Траяна.

 

Доказателство за тази теза Стоянов намира във факта, че емблемата е била доста по-лесно „извадена” от хоросановата основа, за разлика от останалите елементи на мозаечното пано, което с размери от почти 30 кв.м.

 

Един от най-известните експерти в областта на възстановяването на древните артефакти за пръв път се сблъсква в практиката си с толкова изящно произведение на изкуството, което по чудо се се съхранило непокътнато през близо двете хиляди години под 3 –метров земен насип.

 

Заради напредването на есента и опасността от увреждане на шедьовъра екипът на реставратора успя в изключително къси срокове да консервира находката и да я транспортира до музейно депо.

 

Около година гаранция за запазване на консервираните панели дава специалистът, според него всяко едно по-дълго забавяне на реставрационните работи може да се окаже фатално или допълнително да утежни бъдещата дейност.

 

В тази връзка Стоянов припомни, че друга, изключително важна находка от древния град / мозайка с размери от около 200 кв. м, открита при спасителна експедиция в т.нар. Военен терен/ вече е в окаяно състояние след 20-годишен престой във влажните мазета на общината.

 

В случая с Дионисиевото шествие необходимото финансиране е в рамките на около 25 000 лв, пресметна в аванс директорът на старозагорския регионален исторически музей д-р Светла Димитрова.

 

При оптимално стечение на обстоятелствата реставрацията ще отнеме няколко месеца, след което мозайката може да бъде експонирана на първото ниво, където е пресъздадена част от античната улица.

 

Стоянов и откривателите на шедьовъра, археолозите Димитър Стоянов и Мария Камишева се надяват в обозримо бъдеще да види „бял свят” и останалата, около 1/3 от мозайката, намираща се в очертанията на съседния частен терен. И върху които се очаква да се появи фигурата на още една вакханка и на самия бог Дионис, съпровождан най-вероятно от лъв.

 

Собствениците на имота са изразили готовност да разрешат извършването на проучвания и евентуалното изваждане на артефакта, но съществува съвсем реална опасност от срутване на жилището им. Което предполага прилагане на щадяща технология и съответно – по-скъпа технология.

 

Според сега действащия закон грижата за финансирането на спасителните разкопки е задължение на инвеститора, но в конкретния случай такъв няма. Но пък все още има реална възможност като такъв да се яви общината.

 

В процес на подготовка е проектобюджетът за следващата 2012-а финансова година, където със сигурност би могло да се предвизи поне част от сумата, необходима както за реставрация, така и за доразкриване.

 

На ход са новоизбраните общински съветници и най-вече членовете на постоянната комисия по култура. От които обаче на срещата с Никола Стоянов присъства само един. Дано да е достатъчен.

 

 

Христо Христов

 

Други новини

Пребазират търговците от Руския...

  От 3 август (понеделник) ще започне пребазирането на търговските маси, намиращи се на територията на „Руския пазар“. Те ще...

Робот от ново поколение почиства...

Pобот от ново поколение ще почиства дъното на общинския плувен басейн в Стара Загора. Това стана възможно със закупуването на специална...

Стара Загора се поклoни пред паметта...

    Днес се навършват 143 години от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Заради...

Над 80 предложения бяха разгледани по...

  По време на днешната редовна сесия на Общински съвет Стара Загора беше приет на второ четене правилникът за постъпване в...

Екип от учени от Аграрния факултет на...

  Преподавателите от Аграрния факултет на Тракийски университет доц. Георги Беев от катедра „Биохимия, микробиология и физика“...

Няма да има повишение на цената на...

Цената на билета за ползване на услугите на градския транспорт в Стара Загора няма да бъде увеличена. Това съобщи на пресконференция...

Тракийски университет – Стара Загора...

    Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков подписа меморандум за сътрудничество с...

Наградиха отличените в конкурса...

    В звездната зала на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора днес бяха наградени отличените участници...

Близо 100 незаконни постройки в...

  На 4 август от 9.00 часа, община Стара Загора ще започне принудително събаряне на незаконни постройки от източната страна на ул....

Свободни места за бакалавърската...

„Отдаденост и грижа“ – това са основните ценности, които всеки млад човек избрал професията на „Медицинска сестра“...

Общинският фолклорен ансамбъл...

    Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ ще отпразнува 65 години от своето създаване. С концерт под надслов „Магията...

Андрей Новаков: Чирпан трябва да бъде...

  „Най-после Чирпан случи на кмет. Бях впечатлен, че независимо от колосалните дългове, в размер на близо 30 млн. лева, които Ивайло...