Европейска седмица на Общественото здраве 11-15 май 2020 г

публикувано на 07.05.2020 г. | Категория: Общество


 

 

Европейската седмица на Oбщественото здраве (EUPHW) е инициатива на Европейската асоциация по обществено здраве (EUPHA), подкрепена от Регионалния офис на СЗО за Европа, Европейската комисия и редица европейски неправителствени организации, работещи в областта на общественото здраве. Европейските страни се включват в нея чрез своите национални асоциации по обществено здраве, а България взема участие в инициативата чрез активното съдействие и ръководство на Българската асоциация по обществено здраве (БАОЗ), която е пълноправен член на EUPHA.

За втора поредна година Тракийски университет, Стара Загора ще участва в Европейската седмица на здравето, която ще се проведе в периода 11-15 май 2020 г.

Инициативата има за цел да повиши осведомеността по важни теми на общественото здраве и да свърже професионалисти, допринасящи за общественото здраве в цяла Европа. В контекста на пандемичното разпространение на COVID-19 Европейската седмица на общественото здраве ще се проведе под мотото: „С обединени усилия за по-здрави общности“. Ключовото послание е, че правителствата, учените, здравните специалисти и гражданското общество трябва да работят заедно за справяне с пандемията и че промоцията на общественото здраве е по-важна от всякога.

Организираните онлайн събития в над 30 страни от Европа отразяват всеобщата, ежедневна тема на седмицата „COVID-19: Сътрудничество, координация, комуникация“, както и специфичните за всеки ден от седмицата теми, а именно:

 

Понеделник, 11 май – „Промоцията на здравето чрез Глобалните цели“;

Вторник, 12 май – „Първичната здравна помощ в дигиталната ера“;

Сряда, 13 май – „Заедно в подкрепа на психичното здраве“;

Четвъртък, 14 май – „Равенство в здравето за всички“;

Петък, 15 май – „Да стареем здравословно“.

 

В отговор на Европейските послания, преподаватели и студенти от Медицински факултет и Медицински колеж при Тракийски университет – Стара Загора организират следните пет инициативи:

В първия ден на Европейската седмица, 11 май 2020, понеделник, в духа на темата на деня: „Промоцията на здравето чрез Глобалните цели“, ще се проведат следните инициативи:

 

От 11:00 до 12:00 - онлайн лекция-семинар на тема „Древни и новопоявили се болести като следствие на човешката дейност“, с лектор доц. Борислава Чакърова, специалист по медицинска паразитология, преподавател в Медицински факултет при ТУ. В лекцията ще се постави акцент върху човешката дейност като фактор за разпространението и разширяването на ареалите на вече съществуващи болести с инфекциозни агенти в човешката популация. Появата на нови, непознати болести изправят човечеството пред предизвикателства с неясни измерения и понякога с много висока цена. Настоящата пандемия с COVID-19 показва именно това. Целта на лекцията-семинар е да се направи преглед на значимите за човечеството болести, повлияли на историческия му ход, с оценка на здравето, постигащо Глобалните цели. Участие в него ще вземат студенти и преподаватели от Медицински факултет при ТУ.

От 11.30 до 13.00 часа проф. Христина Милчева, катедра „Здравни грижи“ при Медицински факултет, организира дискусия на тема „Промоция на здравето чрез Глобалните цели“ с участието на студенти първи курс от специалност „Акушерка“. След кратко запознаване със същността на Глобалните цели на ООН за устойчиво развитие и по-специфично с Цел 3, студентите ще обсъдят проблемите на майчиното здраве, използвайки свои собствени презентации за промоция на здравето на бременни в контекста на определени рискови фактори. Презентациите са изготвени след предварително зададени изисквания и насоки от преподавателя и обхващат най-честите рискови фактори, имащи негативно влияние върху здравето на бъдещата майка – небалансирано хранене, двигателен инактивитет, тютюнопушене, употреба на лекарства и др.

От 13.00 до 14.30 часа д-р Розалина Йорданова от Медицински колеж при ТУ ще проведе онлайн лекция на тема „Актуално за COVID-19 и ролята на медицинските специалисти”. Чрез платформата Zoom участие в лекцията ще вземат студенти първи курс, специалност „Медицински лаборант“. Целта на лекцията е да представи на студентите най-актуална информация за COVID-19 и ролята на медицинските специалисти в борбата с глобалната пандемията.

На 13 май 2020, сряда, от 11.00 до 12.00 часа, под мотото на третия ден на Европейската седмица “Заедно в подкрепа на психичното здраве”, се предвижда дебат под ръководството на доц. Борислава Чакърова за „Страхът като първична човешка реакция при среща с неизвестната болест“.

В ежедневието си, в ерата на информационните технологии, човек се среща с новини, които нерядко изиграват съществена роля за неговото психично и и физическо здраве. Информацията, отнасяща се пряко или косвено до човешкото здраве се асимилира според познанията на индивида и често предизвиква чувство на страх и безпомощност. В хода на пандемията от COVID-19 страхът от неизвестността, заплашваща човешкия живот проявява широк диапазон - от пълно отричане на болестта до неадекватно силни реакции на страх.

Целта на дебата между студенти и преподаватели от Медицински факултет е да се презентират разнообразните причини и прояви на страха от неизвестната болест като се потърсят пътищата за заедност в психичното здраве.

За 14 май 2020, четвъртък, от 11.00 до 12.00 часа, в контекста на темата на деня „Равенство в здравето за всички“, се подготвя работна среща под надслов „Рискови групи и рискови фактори при епидемии с паразитни агенти“, с водещ доц. Борислава Чакърова от МФ.

Поводът за нея са оценка на лицата в риск от заразяване и факторите, подпомагащи това при епидемии с различен механизъм на предаване, вкл. и причините за пандемичното разпространение на непознатия SARS-CoV2. Епидемиите, причинени от паразити имат различни параметри по отношение на качествени и количествени показатели, а съвременните диагностични технологии допринасят за прецизиране на групите в риск и детайлизиране на факторите за разпространение на паразитните агенти.

Целта на дискусията между студенти и преподаватели от Медицинския факултет е да се представи многообразието на механизмите и факторите за разпространение, както и попадналите под тяхното въздействие възприемчиви лица и да се потърси равновесие на здравето за всички.

Предвид целесъобразността на противоепидемичните мерки в условия на пандемия от COVID-19, инициативите ще бъдат проведени единствено чрез онлайн връзка.

Събитията, с които Тракийски университет ще участва в Европейската седмица на здравето са одобрени и официално регистрирани на сайта на Европейската асоциация по обществено здраве (EUPHA) и по този начин те вече са част от официалните събитията на тази общоевропейска инициатива.

 

 

Етикети:

 

Други новини

Настоятелският съвет на ТрУ проведе...

    Второто заседание на Съвета на настоятелите на Тракийски университет – Стара Загора започна с представяне на най-новият им...

Променя се временно маршрутът на...

Във връзка с извършване на строително- монтажни работи по реконструкция на ул. „Загорка“ в старозагорския квартал...

Условно наказание и глоба за мъж,...

      Наказание от една година „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от три години, както...

Репатрират на наказателен паркинг...

  Близо 60 автомобила, които са излезли от употреба, са установили от началото на 2020 година, служителите на звено „Инспекторат” в...

Наказание пробация за мъж, проявил...

  Наказание „пробация“ с най-тежките пробационни мерки, които се предвиждат по закон, а именно „задължителна регистрация по...

Близо 60 предложения разгледа...

  По време на днешната редовна сесия на Общински съвет Стара Загора с 49 гласа „За“ беше прието предложението за възмездно...

Обсъдиха настъпването на...

В Областна администрация днес се проведе работно заседание във връзка с настъпването на пожароопасния сезон. В него участваха...

Водни лилии създават романтика в...

  20 водни лилии, известни като богините на водата, ще радват старозагорци от днес. Красивите цветя са засадени в японското езеро на...

Отчитането на водомерите, за...

Уважаеми клиенти,   Във връзка с предотвратяване и предпазване от разпространението на COVID-19 и с цел намаляване физическите...

Отбелязваме 80 години от освещаването...

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи празнична вечерня. В 18:30 часа е началото на концерт...

51 точки влизат в дневния ред на...

  51 предложения съдържа Дневният ред на Общинския съвет в Стара Загора за редовното майско заседание, което ще се проведе на 28 май от...

Два дни събират опасни битови...

За трета поредна година Община Стара Загора и фирма „БалБок Инженеринг“ АД организират кампания за разделно събиране на опасни...