Джаз форум в Стара Загора - програма ден втори

публикувано на 13.06.2013 г. | Категория: Общество


Джаз форумът в Стара Загора продължава. От 17 часа в Регионална библиотека „З. Княжески" Младимир Гаджев ще обясни за „Връзката между полския и българския джаз. Списание „Джаз форум". Владимир Гаджев (1944 г.) е български музикален критик и журналист, може би най-добрият познавач на историята, развитието и тенденциите в български джаз. От началото на професионалната си кариера през 1960-те години. Гаджев следи отблизо възраждането, развитието и проблемите на българския джаз. Дългогодишен кореспондент на специализирани музикални списания в Германия, Чехословакия и Полша (Jazz Forum). Преподава социология на музиката и история на джаза в Нов български университет. Автор на множество монографии за развитието на българския джаз.

Ето и останалите събития от втория ден:

18.30 ч.

1. Братя Владигерови квартет (БГ/Австрия/Колумбия) със солист Александър Сипягин - тромпет, (САЩ-Русия)

Александър Владигеров - тромпет, флигорна, Константин Владигеров - пиано, Хуан Гарсия-Херерос - бас, Стоян Янкулов - барабани

„Да ви кажа честно, за първи път в Стара Загора ще се срещнем и ще работим заедно с г-н Александър Сипягин. Естествено, слушали сме много негови записи и имаме прекрасни впечатления от работата му, но си мислех, че той няма откликне бързо на поканата на един непознат тромпетист и бенд, каквито сме ние за него" - не скри вълнението си от предстоящия концерт Александър Владигеров.

Формацията ще изпълни произведения от двата албума на братя Владигерови „Влюбеният скитник" (2007) и „За големите и малки неща" (2011), както и композиции и аранжименти на Ал. Сипягин и Хуан Гарсия-Херерос. Музиката им звучи пъстро и закачливо, чрез смесването на различни стилове и ритми се провокира фантазията на слушателя.

Александър Сипягин е роден през 1967 г. в Ярославл, Русия. Получава солидно музикално образование в родината си. Свири с много известни оркестри, а през 1990 г. става лауреат на Общоруския конкурс за млади джазови изпълнители в Ростов на Дон. През същата година участва в джазовия фестивал „Корпус Кристи" в Тексас, а веднага след това е поканен за участие в международния фестивал с конкурсна програма „Луис Армстронг" във Вашингтон, на който Сипягин се класира на четвърто място. През 1991 г. се установява в Ню Йорк. Работи с групи на Джил Евънс, Джил Голдщайн, Джордж Грунц, Боб Моузес. През 1995 г. става член на „Мингъс Биг Бенд", а по-късно и на „Мингъс Династи" и „Мингъс Оркестра", а от 2001 г. е член на биг бенда на Дейв Холанд. Записва с Майкъл Брекър, Ерик Клептън, Доктор Джон, Елвис Костело, Дейвид Санборн и други. Много от тези записи впоследствие стават носители на „Грами". Като солист е реализирал 14 албума, последният от които излезе съвсем наскоро.

От 2007 година Александър Сипягин е преподавател по програмата „Ню Йорк идва в Грьонинген" в Холандия. Изнася концерти и открити уроци по целия свят.

Не за първи път квартетът на братя Владигерови свири в Стара Загора. Първото им представяне бе като откриваща формация на „Лайв Зара Джаз маратон" през 2011 г. Тогава публиката бе очарована от интерпретациите на фрагменти от родния ни фолклор, умело и атрактивно съчетани с латино джаз и класическа музика. Още по-интересно бе да се чуе как колумбиецът с лекота импровизира върху фолклорното ни наследство и заедно със Стунджи изпълват мелодиите с непозната звучност и ритмичност.

Хуан Себастиан Гарсия - Херерос - "Снежната сова", има зад гърба си невероятен актив от партньорства със световноизвестни музиканти, сред които Антонио Санчес, Джоджо Майер, Елтън Джон. Категоричното мнение на музикалната критика е, че свири виртуозно на 6-струнен електрически бас и контрабас. Последният му албум Inner Circle бе включен в топ селекцията за 2010 година на авторитетното O's Place Jazz Magazine. Възпитаник на Бъркли, от 21-годишна възраст Хуан свири по сцените на Ню Йорк, а от 2005 година се установява във Виена, където интензивно работи с Константин и Александър Владигерови.

Александър и Константин Владигерови произхождат от едно от най-известните музикални семейства в България. Учат в Музикалната академия в София, която носи името на техния дядо Панчо Владигеров (1899 - 1978). Баща им Александър П. Владигеров (1933 - 1993) също е известен композитор и диригент. Усъвършенстват уменията си в Музикалната академия във Виена, а Александър е приет и в Кралската музикална академия в Лондон в класа на Жерар Презенцер. От сезон 2002-2003 са ангажирани като музиканти и композитори в най-големия в Европа немскоговорящ театър "Бург Театър" във Виена. Добре познати и обичани както на българската сцена, така и в Австрия, където живеят и работят в момента.

Стоян Янкулов - Стунджи е сред най-популярните и търсени български барабанисти. Свирил е с Биг бенда на БНР. Партнира в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Енвер Измаилов и др. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

2. Мачей Фортуна трио (Полша)

Мачей Фортуна - тромпет, Пьотр Лемáнчик - бас, Кшиштоф Грáджук - барабани

Мачей Фортуна трио е едно от най-интересните явления на полската джазова сцена през последните две години. Още със създаването си в началото на 2012 г. формацията привлича вниманието на публиката и на полската музикална критика. Познавачите са единодушни: музиката им излъчва вътрешна топлина, отдаденост, вяра, а триото е едно от най-добрите комбо на полския джаз днес. Имат издадени два албума.

Maчей Фортуна е динамичен и експресивен музикант. Тромпетист, композитор и аранжор, доктор на изкуствата, магистър по право и музикален продуцент. Ръководи музикално издателство и преподава в Музикалната академия в Познан. Двукратен носител на титла „Нова надежда" от читателите на авторитетното списание Jazz Forum. Maчей Фортуна свири в цял свят, работи с най-големите имена от полската джазова сцена и с много музиканти от САЩ и Европа. Има пет изцяло авторски диска и няколко десетки в сътрудничество. Фортуна създава собствен музикален език, разширява звуковата палитра на своя инструмент, експериментира и с други музикални жанрове. Използва широко live electronics, режисира мултимедийни концерти, видеопродукции.

Композито и аранжор, Пьотр Леманчик е лауреат на много джазови конкурси. Свири с най-добрите полски музиканти, член е на много формации и единствен европеец в американската група Beatlejazz. Често работи със звезди на световния джаз като Джери Бергонци, Тим Хаганс, Гари Новак, Дейв Кикоски, Авишай Коен и много други. Записал е 5 авторски диска, всички с прекрасни отзиви в музикалните издания. Участава в записите на над 30 диска с най-добрите полски джаз музиканти.

Kшищоф Граджук е сред водещите джазови барабанисти на Полша. През 2003 г. получава семестриална стипендия за Hohschule fur Musik und Theater в Лайпциг, а през 2004 г. участва в Summer Jazz Workshop в Луисвил (САЩ). Награден със стипендия от министъра на културата и изкуството на Полша. Преподавател в Института за джаз на Музикалната академия в Катовице, води уроци по барабани за ученици и студенти във Варшава. Лауреат на много награди. Работи с най-известните полски и чужди музиканти - Томас Густавсон, Томаш Станко, Авишай Коен, Збигнев Намисловски, Ян Пташин, Камерен оркестър AUKSO и други.

3. Михаил Йосифов бенд със солист Жерар Презенцер - тромпет, (Великобритания)

Михаил Йосифов - тромпет, Ангел Заберски - пиано, Борис Таслев - контрабас, Борислав Петров - барабани

Интересен, красив и пълен с импровизации тромпетен диалог ще представят Жерар Презенцер и Михаил Йосифов бенд. Репертоарът им включва пиеси на някои от най-големите имена в бибопа - Клифърд Браун, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Лий Морган.

Когато тромпетното му соло става световен хит, Жерар Презенцер е едва на 18 години. Композицията Cantaloop (Flip Fantasia), записана с бандата US3 върху Cantaloupe Island на Хърби Хенкок, покорява музикалните класации и чупи рекордите по продажби. Израснал в покрайнините на Лондон, Жерар започва да свири на тромпет на 10-годишна възраст. Още тийнейджър, той вече е активен член на лондонската джаз сцена. На 18 записва албум с големия джаз пианист Стан Трейси за Blue Note Records, работи и с Чарли Уотс от Rolling Stones, за когото пише и продуцира музика през последните 20 години.

Печелил 4 пъти British Jazz Awards в тромпетната категория, Жерар е издал 3 солови албума, записва с музиканти като Джони Мичел, Рей Чарлс, Стинг, Джони Грийнууд. Преподава в Кралската музикална академия в Лондон, а от няколко години живее в Дания и е солист на Биг бенда на Датското радио.

Михаил Йосифов едва ли се нуждае от представяне. Тромпетист, композитор, аранжор, преподавател, хваща тромпета на 11 години и не се разделя с него вече повече от четвърт век. Той е един от най-активните български джаз музиканти в последните години, с дълъг списък както с концертни участия, така и със студийни записи. През април тази година заедно със своята формация Михаил Йосифов секстет издаде албума "Счупени прозорци" - живо, богато и модерно музикално пътуване от авторски парчета и джаз стандарти.

В немалка степен обликът на днешната българска джазова сцена дължим на Ангел Заберски - син. Пианист, аранжор, диригент, композитор на джазова и класическа музика, той е от музикантите, които еднакво добре работят както с малки формации, така и с големи оркестри. В началото на пролетта издаде поредния си авторски албум Reflections, в който участват още Стоян Янкулов и Борис Таслев.

Борис Таслев се изявява успешно и като джазов музикант, така и в популярните жанрове. Свири с оркестъра на музикалния театър „Ст. Македонски", с няколко етно-фюжън формации, в салса и тимба групите „Манго Дуенде", „Тумбаито", „Ире". Работи с Димитър Льолев октет , Биг бенд "Брас Асоциация". Партнира в концерти на Васил Петров, Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и др. Има множество изяви на фестивали в Европа, както и в предавания на БНТ, БНР, Нова телевизия.

Младият и изключително талантлив барабанист Борислав Петров привлече вниманието на джазовата общност у нас с участието си в „Джаз панорама Благоевград 2012". Кариерата му започва с рок група "Сленг", а след това свири във фолк-фюжън формацията "Брейнсторм". По време на обучението си в престижните консерватории в Грьонинген и Амстердам Борислав създава "Джазаница" и още няколко джаз проекта, повлияни от българския фолклор. Свирил е с холандски, европейски и американски музиканти в различни формации из цяла Европа.

22.30 ч., Парк-хотел „Стара Загора"

„Нощта на всички тромпети / All Trumpets Night" - джемсешън с всички тромпетисти, участващи във фестивала.

Основна формация: Марина Господинова - вокал, Димитър Карамфилов - контрабас, Теодор Петков - пиано, Димитър Благоев - китара, Борислав Петров - барабани

 

 

Други новини

Министър Ананиев с нова заповед за...

  Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните...

Защитни облекла на акушер-гинеколози...

    Членовете на Ротари клуб „Берое“ дариха днес защитни облекла за персонала на Клиниката по акушерство и гинекология в...

Ако извънредното положение продължи:...

Ако мерките са до 13 или 20 април, може да не се наложи промяна в датите на изпитите, каза министър Красимир Вълчев Дистанционното...

Официална позиция на ПФК Берое

Публикуваме становището на ПФК "Берое" във връзка с временното преустановяване на първенството в efbet Лига и предложените варианти за...

Кметът на Стара Загора оттегля две...

 Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля две от предложенията на администрацията за предстоящото на 26 март заседание на...

На 24 март в лабораторията в Стара...

На 24 март в лабораторията в Стара Загора е потвърдена една положителна проба за коронавирус   На 24 март в лабораторията в Клиниката...

Деклариране и плащане на...

      Народното събрание прие следните промени, свързани с данъчно-осигурителните изисквания в периода на извънредното...

Удължават срока на неприсъственото...

    Удължават срока на неприсъственото обучение в Тракийски университет до 26-ти април, със заповед на ректора доц. д-р Добри Ярков,...

Вандали унищожиха част от изложба в...

  Поредна вандалска проява в Стара Загора беше установена днес. Посегателството е извършено върху пана, представящи изложбата под...

Дарителска сметка за борба с...

Дарителска сметка за борба с коронавируса разкри Община Стара Загора Фирми и граждани обединяват усилията си в помощ на нуждаещи...

Множество заявления за промяна на...

    Административните бюра на територията на Стара Загора, както и кметствата в малките населени места в общината, приемат...

Въвеждат нови противоепидемични...

    С решение на Общинския оперативен щаб за превенция разпространението на COVID-19 в Стара Загора се въвеждат допълнителни...