Борисов: Атаката срещу ГЕРБ е реваншизъм-не се доказаха нарушения

публикувано на 18.02.2017 г. | Категория: Общество
В нашата програма няма нито една незащитена цифра. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на откриването на Национална политическа академия на Жени ГЕРБ в Стара Загора, на която бяха представени приоритетите в предизборната програма на ГЕРБ. „В нашата програма няма нито една незащитена цифра – средна заплата, минимална заплата, повишаване на пенсиите, бонуси на Великден и Коледа – всичко е изчислено на база на постигнатия от нас икономически ръст и събраните повече пари в бюджета“, заяви Борисов и обясни, че новата програма за управление на ГЕРБ е продължение на старата. Той обясни, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв. Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че след правителството на Орешарски фискалният резерв е бил 3 милиарда лева, а сега е над 14 милиарда лева. По думите на Бойко Борисов, ако не са били разплащанията към американските централи и руската страна за АЕЦ „Белене“, във фискалния резерв в момента е щяло да има 17 милиарда лева. Борисов подчерта, че в момента в България безработицата е рекордно ниска. „Една от опорните точки на нашите опоненти е, че ГЕРБ правят дълг – взехме тези пари, за да имаме буфер, защото след КТБ беше подготвена друга банка да падне. Ние стабилизирахме банковата система още първата година“, коментира още той.

Според Бойко Борисов е недопустимо загиналата жена в тунела “Ечемишка” да се използва като опорна точка за атака срещу ГЕРБ. “Сега взеха от единия тунел лампите и ги сложиха в другия и казаха, че това е работа за пет години. Защо е тази атака срещу ГЕРБ? Защото те нямат какво да кажат – нямат едно нещо, което да посочат като нарушение. Удивен съм от нежеланието да се припомни какъв закон си приеха БСП и НДСВ – Законът за амнистията. Амнистия на кражбите на министрите и заместник-министрите. Това е най-срамният закон от времето на Народния съд”, посочи още Борисов.

Председателят на ГЕРБ коментира т.нар. ревизия от служебния кабинет на Огнян Герджиков. „Каква беше ревизията – защо държавната фирма „Автомагистрали“ е ремонтирала АМ„Тракия“ и АМ „Хемус“, които бяха в отвратително състояние? Изведнъж казват, че имало забавени обществени поръчки. Преди само месец обясняваха, че правителството в оставка не трябва да провежда обществени поръчки. Аплодирам ги, защото се оказа, че всички приказки за нарушения ги няма. Ние бяхме толерантни след управлението на Орешарски и предпочетохме да градим, а не да проявяваме реваншизъм и да продължаваме да рушим държавата”, коментира Бойко Борисов и припомни, че е призовал за всяка обществена поръчка да се пита президента Радев. За риска от спиране на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” Борисов заяви, че ГЕРБ са изпратили писмо на Меглена Кунева, че има нередности и това ще доведе до проблеми, но тя не ги е разбрала.

Лидерът на ГЕРБ напомни, че има направена задълбочена проверка на приватизацията и сигналът е в прокуратурата. “Щом искат да си правим ревизии - добре. Икономическият кръг, кръгът “НДСВ” – още са ми в главата. Един милион души посрещнаха царя преди години, а сега НДСВ нямат нито един общински съветник. Защо днес няма партия НДСВ, след като има толкова голямо одобрение? Коя сила ги докара тях и ги върна? Кой върна всички тези хора през военните? Заиграват се с игра, която най я мога. Но аз все още вярвам, че съединението прави силата”, заяви Бойко Борисов.

 

Относно изказванията на Корнелия Нинова срещу Търговското споразумение между Канада и ЕС председателят на ГЕРБ коментира: “Не са ли им децата на всички тях в Америка, не ги ли е страх какво ядат там, колети ли им пращат? Ние направихме така, че да няма визи и в Канада. СЕТА е едно от най-големите събития в Европа. Има ли някой, който мисли, че има някой, който си е объркал при гласуването? Когато си “за” – гласът ти си остава “за” и законът е приет. Можеш да си правиш трикове, ако госпожата ти се скара. И за бежанците така се объркаха – гласуваха “за” да се връщат в държавата за произход, сиреч в България. Как по най-важните теми се объркват? За съжаление, когато дойдат фаталните акорди на едно тяхно управление, след това 1,5 година ги оправяме. Ето виждате – само за един месец има спад в икономиката на страната.”

Бойко Борисов обясни, че обвинява служебния премиер Огнян Герджиков, защото знае, че БСП го карат да действа по този начин. “Това е тактиката на БСП - да излъжат хората, да вземат мандата и да докарат Орешарски. Да излъжат, че са спечелили президентските избори и да докарат Герджиков. Нямам против – но да не лъжат за областните управители. След като спечелят изборите да ги сменят всичките. Така е правилно”, заяви той.

Според Борисов трудно ще се намери съгласие в следващия парламент, защото ГЕРБ не може да търпи агресията, с която се води предизборната кампания от страна на опонентите на партията. “Ние можем да сдаваме сами властта, защото това е отговорното политическо поведение, но със сила не могат да ни надделеят никога – кампанията, която водят е агресивна и лъжлива. Ако БСП управляват, Драго Стойнев веднага ще отиде да сключи сделка за 10 милиарда лева. Прекалено ми е скъпа и мила държавата, за да се радвам, че някой ще се провали”, обясни лидерът на ГЕРБ. По думите му, все пак водещата партия на предстоящите избори трябва да се опита да състави правителство.

Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ е загубила от управлението в последните две години, но държавата е спечелила. “Според “Евростат” днес страната ни е в най-доброто си състояние от всякога. Няма проблем нито за Европа, нито за България. Основните политики на държавата се спазват. Има готови пари, но една част от тях са за кофинансиране на европейски програми, не трябва да се харчат наведнъж. Ако те заложат няколко милиарда за години напред да се мултиплицират, пенсионните фондове няма да издържат. Ако стъпим на частните фондове пенсията ще е 50-60 лева. Защо мислите, че не искаме да увеличим пенсиите до 1000 лева? Политиката да харчим толкова, колкото изкарваме не е в полза на ГЕРБ, но е в полза на държавата. Ако блоковете не се санират, след години хората вътре трябва да бъдат изселени. Не трябва да гледаме от днес за днес, а да се грижим и за бъдещето развитие”, категоричен бе той.

 

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред дамите от ГЕРБ, че най-голямото предизвикатество днес е борбата с популизма. “Фалшивите новини са голям проблем. Трябва да разпространяваме това, което виждаме и чуваме, за да противодействаме на фалшивите новини. Днес всеки обещава много, но това е предимството на малките – могат да обещават всичко, защото няма да им се наложи да управляват. Ние правим тези срещи, за да можем да говорим какви са реалните политики. Доказахме, че можем да ги реализираме. За десет години в политиката преобразихме начина на поведение в политиката и създадохме много личности във всички нива на управление, които работят в интерес на хората”, обясни Цветанов. Той бе категоричен, че е важно да се говори за европейските ценности. “Недопустимо е да се наричат национални предатели българските евродепутати, подкрепили решение, което е било консенсусно прието в Европейския парламент. Корнелия Нинова обвини европейските политици и българските евродепутати в национално предателство. Кое е национално предателство – да искаш да бъдеш част от силна и обединена Европа, да искаш да има трансконтинентално сътрудничество? Дори председателят на ПЕС Сергей Станишев гласува за СЕТА”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Като основен приоритет в предизборната програма на ГЕРБ Цветанов посочи образованието. “Всеки родител иска да инвестира в образованието на децата си. В нашата програма залагаме на връзката между образованието и социалната помощ. Когато едно дете бъде принудено да се образова, можем да постигнем ефекта, който искаме да имаме в следващите години. Това е и мярка за справяне с безработицата. Трябва да насърчаваме връзката между бизнеса и образованието, защото липсват подготовени и образовани кадри, които да отговорят на нуждите на бизнеса”, обясни той.

Цветан Цветанов бе категоричен, че доброто управление на ГЕРБ, въпреки допуснатите грешки, не може да има алтернатива сред другите партии. “От 1999 до 2016 година най-големите нива на корупция са през 2014 година, когато управляваше БСП. И днес те излизат и говорят за обществени поръчки, направени при правителството на Бойко Борисов. Те не казаха нищо съществено. Това са фалшивите новини. Създават се внушения в обществото. В каква роля говори служебният премиер, при положение, че контролните органи не са се произнесли? Много политици искат да трупат политически дивиденти чрез омраза и разделение”, заяви още зам.-председателят на ГЕРБ.

Ако популизмът не бъде управляван, той може да завладее и преобърне цялата ценностна система, обясни председателят на ЖГЕРБ Ирена Соколова. „Там, където има популизъм, на заден план остават национално отговорното поведение и истинските ценности. Ние приемаме предизвикателството през следващата година темата за популизма да бъде доминираща. Две са основните ни послания – че знаем проблема и търсим решението му, и второ, че винаги сме на линия, за да може да изградим доверие у хората“, посочи Соколова.

„Жените са заели своето активно място в политиката и затова ГЕРБ има особена заслуга – имаме дами, които са кметове, депутати, общински съветници. В днешно време мястото на жените не е само у дома, а в активната политика, в обществения живот, там където се решават реалните проблеми“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той подчерта, че случващото се в социалните мрежи, агресията и неграмотността сред младите трябва да са основен фокус на работа през следващите години. „Това, което ще посеем днес, ще е онова, което ще пожънем в бъдеще. Затова образованието, семейството и семейните ценности трябва да бъдат поставени в основата“, категоричен бе кметът на Стара Загора.

 

 

Други новини

Публично обсъждане на намеренията за...

Покана за публично обсъждане на намеренията за поемане на дългосрочен дълг от Община Стара Загора през 2020 година На основание чл. 15,...

Мини Марица-Изток с отличие от...

С три доклада участваха представителите на „Мини Марица-Изток” ЕАД в ІХ-та Международна конференция по геомеханика - IGC'2020 в...

Писта Стара Загора събира елита на...

    На 26 и 27 септември (събота и неделя), в Стара Загора ще се състои автомобилното състезание „Писта Стара Загора“. То е трети...

Нова сграда на читалище откриха в...

  Читалището „св. Св. Кирил и Методий“ в старозагорското село Борилово вече е в нова сграда. Тя е построена с пари от бюджета на...

Честваме 145 години от Старозагорското...

    Днес се навършват 145 години от Старозагорското въстание. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в...

180 първокурсници прекрачиха прага на...

  С националния химн и водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Високоприподобие Архиерейски наместник Архимандрит...

Четири потвърдени случаи на Ковид 19 в...

За периода 9 септември – 14 септември 2020 г., в Детска градина № 17 „Знаме на мира” в Стара Загора са установени четири потвърдени...

Богата програма в Нощ на изкуствата...

  За петнадесета поредна година Община Стара Загора организира „Нощ на изкуствата”. Тя ще се проведе на 25 септември, от 19.00 до 24.00...

Лабораторията за Covid-19 на МЦ Трета...

Вирусологичната лаборатория, която извършва PCR изследване за новия коронавирус SARS CoV-2 при МЦ „Трета поликлиника“, разположена на...

Безплатни профилактични прегледи...

    Университетският диагностичен център по мамология при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, организира от...

Откриха новата учебна година в Стара...

  Общо 1312 първокласници в Община Стара Загора прекрачиха за пръв път днес прага на своето училище. Те бяха посрещнати със специални...

Мини Марица-изток ЕАД изпълнява...

    Експерти от РИОСВ-Стара Загора извършиха проверка в «Мини Марица-изток» ЕАД за изпълнението на условията на Комплексното...